Pandora opened the jar and all the evil flew out, leaving only hope inside once she had closed it again. Today the phrase “to open Pandora´s Box” means to perform an action that may seem small or innocent, but that turns out to have severly detrimental and far-reaching consequences.
//Text & bild från min privata instagram @oasenprana // Prenumerera på bloggen senast julafton och du kan vinna skatten som hittas inne i skattkistan!

Tjugofjärde December

Ett tydligt tecken på narcissism är att hen förstör julen för sina närmaste. Hen klarar helt enkelt inte av att andra människor är glada och trivs i varandras sällskap, utan hen gör sitt yttersta för att verkligen sabotera allt vad julefrid heter. Hur gör man det enklast och för att kunna upprepa det år ut och år in? Jo, man skyller på spriten!! Briljant! Alkoholism är ju en sjukdom så genom att skylla på den så slipper hen ta eget ansvar, och kan samtidigt spela rollen som ett stackars offer som det egentligen är synd om. Först lever hen rövare och sedan är det hen som det i slutändan daltas med när hen “ångerfullt” gråter sina krokodiltårar och lovar dyrt och heligt att söka hjälp för missbruket som fullständigt spårat ut. Den som öppnat alla luckorna i julkalendern har kanske noterat att förutom empati och samvete så saknar narcissisten även förmågan att genuint känna ånger, oavsett vilket helvete hen ställt till med så därav ordet “ångerfullt” mellan haröron “.

För att klargöra några saker:

  • Javisst, alkoholism är en sjukdom. Den som är sjuk behöver vård, och det finns bra vård att fås för den som är motiverad och mottaglig -så länge vi inte pratar om de med narcissistisk personlighetsstörning, för dem hjälper ingen vård i världen och jag ska strax förklara varför.
  • Spriten ställer till med ett fruktansvärt lidande i många familjer, inte minst under julhelgen. Detta är både sorgligt och tragiskt.
  • Alkoholism (+ andra missbruk) är bara ett av många symptom på en narcissistisk personlighetsstörning. Även om alkoholismen skulle vara ute ur bilden så skulle inte ett narcissistiskt beteende upphöra. En nykter narcissist är fortfarande en narcissist även om du skulle steka hen i smör.

Med det sagt så ska jag gå vidare med att förklara hur narcissisten lyckas förstöra julefriden år ut och år in: Genom att skylla på den hemska sjukdomen alkoholism så kan hen ge dej hoppet om att hen ska söka hjälp och bli nykter, och oavsett vilka hemskheter hen tvingat dej att genomleva så stannar du kvar av lojalitet och din i grunden hjälpsamma natur. Här ser hen sin verkliga chans att både äta kakan och ha den kvar, eller att vara nykterist men ändå supa, om du fattar vad jag menar? ;))

Det kan vara många olika vändor innan hen verkligen kommer till skott och “söker hjälp” men när det väl händer så måste vi känna till en en viktig skillnad mellan “vanliga” missbrukare och narcissistiska missbrukare. Vad jag har förstått så är det många som fått goda resultat av 12-stegsprogrammet, och det är bara att gratulera för de som kämpat sej ärligt igenom programmet och blivit nyktra, grattis till er, bra jobbat!! ♥ När det kommer till personer som har en narcissistisk personlighetsstörning ,diagnosticerad eller ej spelar ingen som helst roll ∼ jag diagnosticerar ingen ∼inte heller pekar jag ut någon (den biten sköter de så bra själva!! ;))),  så funkar inte 12-stegsprogrammet!

Många har som sagt haft goda erfarenheter av behandlingsformen och förblivit nyktra, samtidigt som det är vanligt att de som misslyckats bli nyktra hävdar att de sökte hjälp för någon annans skull (partnerns, föräldrarnas, barnens) istället för sin egen skull. Det är i min mening bara ytterligare ett sätt att köpa tid och ha partnern dinglandes i sin jojo, att påvisa att man sökt hjälp av fel orsak och begära av partnern att ha ännu mera förståelse och tålamod. Min uppfattning är den, att de med en narcissistisk personlighetsstörning aldrig kan bli nykter med 12-stegsprogrammet, och förklaringen är så enkel att ett av de tolv stegen innebär att man erkänner, i sitt hjärta, att det finns en kraft som är större än en själv, en kraft som vissa väljer att kalla Gud medan andra väljer att kalla det t.ex. universum eller källan. Har man ens lite grundkunskap om narcissism så förstår man här att det är en omöjlighet för narcissisten att erkänna att det finns någon/något som är större och mäktigare än hen själv, någon/något som man kan överlåta sitt öde åt. Hen tror ju att hen själv ÄR Gud!

Kanske tänker du nu att jag har helt fel, kanske har du sett flera olika typer som tidigare varit riktiga svin (förlåt alla grisar för förolämpningen!) men som blivit omvända tack vare AA och nu är de troende helgon som aldrig skulle göra en fluga förnär, och du vill dessutom så hjärtans gärna tro på Guds mirakel?? Sorry, men om det är något som narcissister får ut av dessa terapier så är det skickligare skådespelartalanger. Ibland har jag funderat på detta med att vissa går så långt i sin teaterroll att de blir AA-sponsor för nya missbrukare, och jag undrar vad det är de egentligen lär ut?? Är det olika knep i hur du kan fortsätta dricka i smyg, eller vilka preparat man kan beställa hem anonymt från nätet som gör att drogtester visar grönt fastän du rökt på dagligen under en längre tid?? Eller är det knepen om hur du för din partner bakom ljuset så hen tror att du är nykter -eller trogen?? Eller blir de sponsorer bara för att ha ytterligare ett ställe där de lätt kan hitta nya källor till “narcissistic supply”, en ny scen att stå på framför folk som beundrar dem och ser upp till dem när de drar sina känsloladdade snyfthistorier?? Ja, jag vet inte, men det tåls definitivt att funderas på. Nu vill jag inte förminska de som verkligen gör en bra sak för AA, de fina människorna, utan nu är det specifikt de med starka narcissistiska drag som jag ifrågasätter.

Så nej. Jag tror inte att en person med en narcissistisk personlighetsstörning kan bli hjälpt. Varken från missbruk eller från sin personlighetsstörning. Hen håller ju sej som bättre än alla andra, varför skulle hen ens vilja bli en medelmåtta som “normala” människor?? Det är nu upp till dej att bestämma om du verkligen vill ha något så giftigt i ditt liv. Jag vill inte det. Jag är hellre ensam resten av mitt liv än tillbringar en endaste natt under samma täcke som en narcissist!

Tillbaka till det här med att det är en briljant idé från narcissistens sida att skylla på alkoholism när hen saboterar jul efter jul. Hen spelar rollen av det hjälplösa offret som det är synd om och du har inte hjärta att lämna hen vind för våg, det är ju inte hens fel, alkoholism är ju en sjukdom, så du köper löften om en ljusare framtid, att nästa år blir det bättre, och hen slipper ta både ansvar och konsekvenser för sitt handlande. Friköpt från allt. Bara att börja om igen, på nästa omgång av vansinne som når sin kulmen följande jul. Det är ungefär lika genialt som att skamlöst ljuga ihop en historia om att man inte kan genomföra sitt eget bröllop för att man plötsligt uppdagat att man är gift med någon annan! Man slingrar sej alltså undan allt ansvar och slipper ta konsekvenserna av att ha snuvat bruden på sitt drömbröllop i sista stund, vilket man gör för att man helt enkelt inte vill gifta sej, samtidigt som man svänger det till att man själv är ett oskyldigt offer som det är synd om. Allt för att ha kvar en fästmö vars viktigaste uppgift verkar vara att polera upp glansbilden av någon som har fräckheten att bära en förlovningsring han tidigare fått av en annan kvinna…?!? På tal om att äta kakan och ha den kvar, vara nykterist och ändå supa, vara trogen men ändå knulla runt, ungefär som att vara religös men ändå häckla folk som tror på Gud?!… Lika skamlöst som en narcissist kan fejka ett stundande bröllop (alltså med fejka menar jag att hen inte ens när vigseldatumet bestämdes hade minsta lilla plan på att gifta sej, utan redan då tänkt ut sin exit-plan i tron att ingen skulle genomskåda bluffen…), lika skamlöst fejkar narcissisten när hen söker psykhjälp eller lägger in sej på avgiftning ∼ det är bara ett skådespel, från början till slut. Kanske frågar du dej själv varför någon skulle göra något sånt?! Jo, för om hen visar sitt sanna jag så skulle du aldrig titta ens två gånger åt hen, än mindre inleda ett förhållande med monstret. Den som vill leva ett lyckligt liv bör nog ta en ärlig, nykter titt på sin missbrukare till partner och ta en rejäl funderare på om det är narcissism som är roten till allt det onda, och om missbruket bara är en briljant ursäkt, en ursäkt som går att återanvända om och om igen, jul efter jul, tills döden skiljer er åt…??

När man tar ut trollen i ljuset så försvinner de, och vi går nu mot ljusare tider så det finns ingen orsak att sitta kvar i deras mörker och gömma sej. Stig ut ur hens skugga och påbörja vägen mot ett Lyckligare liv. Nu. ♥♥♥

 

 

 

Dela gärna! ♥

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.