Det finns inget som narcissisten älskar så mycket som triangeldraman, det är liksom favoriträtten av alla soppor som någonsin kokats ihop i deras värld. Du ska heller inte tro att du slipper undan även om du är trygg i dej själv och inte ens tänker tanken på att beblanda dej med varken skvaller eller förtal. Narcissisten kommer nämligen att se till att du blir indragen i de allra märkligaste draman eftersom han på så sätt kan slå många flugor i en smäll. Smällar som gynnar honom och smällar som högst troligt blir förödande för dej.

#konstavsinoes

Narcissisten styr upp sina efterlängtade draman genom att ständigt göra dej uppmärksam på att det finns andra människor som på något sätt blandar sej i er relation. Vanligast är det att han vill påskina att han är väldigt eftertraktad av allt och alla, att andra kvinnor bokstavligen kastar sej över honom, men det kan lika väl handla om att det är någon i hans familj som inte riktigt kan acceptera dej som familjens svärdotter, eller att någon av hans kollegor uttryckt en rädsla att partnern ska bli ekonomiskt utnyttjad av dej eftersom du inte alls ligger i samma löneklass som honom. Det typiska är att det alltid är narcissisten som för vidare vad någon sagt, men istället för att hålla sej till sanningen så tar han bara med ett litet uns sanning och kryddar sedan med såna illasinnade lögner att du förr eller senare hittar dej i en situation där en utomstående person plötsligt anklagar dej för saker du inte ens tänkt tyst i ditt huvud, än mindre uttalat eller gjort handling av.

Varför gör någon så här? Vad är det för vits?

Jo, narcissisten kan inte leva utan ständig uppmärksamhet från sin omgivning och genom att använda sej av det som på engelska kallas triangulation så slår han många flugor i en smäll, några exempel listas här:

 1. Även om du inte vill det så leder detta ofta till att du känner en liten gnutta osäkerhet krypa in i ert förhållande, kanske rent av lite svartsjuka ifall han nämner nån attraktiv kvinna som visat intresse för honom? Detta leder till att du blir lite osäker, något som han njuter av att se, hur han lyckas manipulera och kontrollera dina känslor. Inte alltför sällan är en narcissist också sadistiskt lagd, tyvärr.
 2. När han sått ett litet frö av osäkerhet hos dej så kommer du troligtvis  att bjuda till extra mycket för att bli ännu attraktivare i hans ögon. Du kanske vill överglänsa dina eventuella rivaler genom att varken vara krävande eller gränssättande så du gör ditt yttersta för att vara den tålmodigaste av alla och inte tillrättavisa honom även om han beter sej väldigt illa mot dej. Allt för att du i grunden är rädd att bli övergiven och bortbytt, att drömmen du har om er skulle krossas. De andra står ju på rad och väntar på honom med öppna armar, varför skulle han lyssna på ditt gnat liksom? Så du förvandlas till en dörrmatta som han kan, och kommer, utnyttja fullständigt hänsynslöst.
 3. När han talar om för dej att hans mamma som annars står honom väldigt nära har svårt för att han valt dej till partner så får du genast en känsla av att du inte duger, att du inte är tillräckligt bra. Du får indirekt skulden för att hans relation till sin mamma försämrats. Med skuldbeläggning blir det ännu lättare att kontrollera dej. Vad han sagt åt henne om dej som gör att hon inte är vidare intresserad av att lära känna dej överhuvudtaget må vara osagt, det kan vara precis vilka lögner som helst. Han har nu säkerställt sej om att du och hans mamma aldrig kommer att ha några förtroendefulla samtal på tumanhand, eventuellt några ansträngda artighetsfraser vid julbordet och därmed kommer du aldrig få något stöd från henne den dagen han börjar behandla dej riktigt illa. Han har troligtvis svartmålat dej redan från dag ett, allt för att inte bli ifrågasatt den dagen han på riktigt inleder sin smear campaign, utan istället få all sympati från mamman och övriga släkten.
 4. Du kommer att göra ditt yttersta för att verkligen inte snylta på hans påstådda goda ekonomi, vilket leder till att det är han som hänsynslöst snyltar på dej. Du handlar hem mat till alla medan han handlar hem godsaker enbart till sej själv. Han åker glatt iväg på nöjesresor medan du stannar hemma och slavar på huset eftersom du inte får in flera tusenlappar i månaden att roa dej för. Det försvinner pengar och produkter som är dina och när du ifrågasätter det så möts du av en nonchalant axelryckning och något rättfärdigande påstående om hur dyrt det är att försörja dej, även om du själv har betydligt större utgifter sedan han dök upp i ditt liv.
 5. När hans tidigare så glada kollegor ser besvärade ut och undviker att möta din blick när ni möts på stan så kan du vara säker på att han farit fram med osanningar om dej för att säkerställa att ni aldrig pratar med varandra igen…

Ja, detta är några exempel på hur narcissisten iskallt slår fler flugor i en smäll genom att vända folk emot varandra. Vilken tur att mina närmaste vänner inte lät sej luras av honom. De övriga klarar jag mej gott utan.

 

Mitt bästa råd till dej som har en narcissist i din närhet: Ta det till en vana att inte bara ta allt med en nypa salt som han säger om en tredje part, ta det med en hel näve salt istället så är du betydligt bättre rustad på vägen tillbaka till ett liv fritt från drama. En väg som må kantas av både gropar att falla i och stenar att snubbla på, men om du tar till dej av det jag vill förmedla så har du åtminstone en lykta i handen som lyser upp din väg så du slipper famla i mörkret.

 

6 reaktioner till “Triangeldrama: Hur narcissisten slår fler flugor i en smäll.

  1. Tack för din feedback Anita. De flesta av mina inlägg är direkt från verkligheten, och just i detta inlägg tar jag upp bokstavliga exempel på saker som utspelade sej i relationen jag lämnade tidigt 2016. Det finns andra inlägg där jag skriver om kvinnliga narcissister jag mött och använder då ordet hon, och visst det finns inlägg där jag använt/använder mej av ordet hen.
   Visste du att det även finns folk som avskyr ordet hen, och ondgör sej för att man använder det? Själv har jag inget emot det men väljer när jag använder vilket. 🙂

   1. Tack för förklaringen. Jodå, har hört att en del inte gillar ordet HEN. Vet inte riktigt varför? Själv tycker jag att det är ett lämpligt uttryck då jag vill berätta nåt som gäller alla kön eller då jag vill anonymisera.

 1. Jag har lämnat min man narcissisten och hoppas att jag aldrig mer kommer trilla dit igen. Jag har läst på och har fått stor insikt om hans personlighetsstörning och förstått att han aldrig kommer att ändra sig, sorgligt. Det som jag tycker är otroligt jobbigt är att min bästa vän sedan över 50 år har låtit sig manipuleras av honom. Han har medvetet vänt oss emot varandra och i dagsläget vägrar hon svara när jag ringer eller messar. Alla säger att jag ska låta henne vara men det har jag svårt för, det är ju henne jag behöver få berätta för. Vi har inte haft kontakt på länge, mycket beroende min mans fulspel, men det ska väl inte spela någon roll om man varit vänner så länge. Ska jag fortsätta försöka få henne att lyssna eller ska jag ge upp?

  1. Hej!

   Först vill jag be om ursäkt för att jag missat din kommentar, så den blev godkänd först nu. Ledsen för det.
   Sen är det självklart väldigt sorgligt det du tvingats uppleva med din väninna, att hon vänts emot dej!
   Tyvärr kan jag av både egen, och andras, erfarenhet hålla med de råd du tidigare fått, att lämna henne ifred. Jag säger det inte lättvindigt på något sätt, utan har själv tvingats bearbeta sorgen över att någon som tidigare stått mej väldigt nära har valt att bryta fullständigt med mej efter att de matats med lögner om mej -utan att ens vilja ta reda på sanningshalten i hatdrevet som nån annan satt igång för att karaktärsmörda mej -och min blogg.
   Det jag visste från drevets första dag var att ALLT jag skulle göra för att bevisa min oskuld skulle vändas emot mej, så jag valde helt enkelt att inte ens försöka, för att inte ge någon ammunition åt den som ville krossa mej. Tre år har gått, och fortfarande är jag övertygad om att sanningen kommer att segra, utan att jag går med i nån galen cirkusföreställning som nån hatfull narcissist regisserar.

   Trots er långa vänskap så hoppas jag att du ska få ro i själen med att tanken att din väninna själv måste få vakna upp till verkligheten i sin egen takt, även om du så gärna vill berätta för just henne.

   Önskar dej allt gott!

   Kram,
   Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.