Den anafylaktiska chocken kom som en chock. Två månader tidigare hade han blivit friskförklarad från sin astma, som han hade haft sen liten, och jag hade dragit en lättnadens suck över att han nu mådde så mycket bättre, helt på naturlig väg, utan kemiska substanser. Det var på den senaste astmakontrollen, i september, som även läkaren bekräftade det vi redan hade upplevt: Att hans lungkapacitet var väldigt bra, även direkt efter fysisk ansträngning, trots att han inte tagit några mediciner på väldigt länge. Efter den glädjande nyheten ”firade” vi med lunch på Mc Donalds som fanns i närheten, som ett undantag då vi nästan aldrig äter där, eftersom han pga astmakontrollen hade missat skollunchen. Sen cyklade han glatt tillbaka till skolan medan jag promenerade hem. Någon födoämnesallergi hade han aldrig haft, och han har sedan liten ätit väldigt mångsidigt med tanke på att hans pappa har en bakgrund som restaurangkock, med stort intresse för olika smakupplevelser.

Så kom det där telefonsamtalet förra veckan som ingen mamma vill ha. Ett främmande nummer på displayen, och någon som du inte känner berättar att ditt barn fått en anafylaktisk chock och nu är på väg med ambulans till sjukhuset.

Det dröjde innan taxin dök upp, minutrarna kändes som evigheter. Ambulansen stod parkerad vid ingången till sjukhuset och snabbt hittade jag sonen på en brits omgiven av ambulansmän, läkare och övrig personal. Det var en enorm lättnad att se honom vid medvetande. Faran var ju över när jag anlände, men trots den lite skämtsamma tonen mellan sonen och ambulansmännen så var de väldigt tydliga med att hans anafylaktiska chock hade varit väldigt allvarlig. De berättade att det var nära ögat att de hade hamnat att åka iväg med honom betydligt längre bort än till Malmska (sjukhuset i Jakobstad), och att det kunde ha slutat betydligt värre än vad det gjorde. Nu låg ju sonen där på britsen med dropp i handen och tyckte att det var coolt att ambulansmännen hade lovat honom sovmorgon följande dag, att han fick ta helg tidigt och inte behövde gå till skolan på fredag.

Även om tacksamheten var stor över att det slutade så lyckligt som det gjorde förra veckans torsdag, så var det ju samtidigt bara början på det hela: Att luska ut vad sonen reagerade så kraftigt på att han kunde ha dött om inte ambulansmännen så snabbt hade hunnit ge en adrenalinspruta, och att till varje pris se till att undvika det ämnet i framtiden. Och att han härefter alltid ska ha en EpiPen (adrenalinspruta) med sej, ifall av att.

Barnläkaren som såg till att sonen kom in på barnavdelningen för observation uppmanade oss att få tag i alla recept och innehållsförteckningar på sånt som hade använts i skolans undervisningskök den dagen, och därefter påbörja detektivarbetet.
Det var alltså under huslig ekonomi lektionen han hade fått i sej något han inte tålde.
Ganska snabbt ringade vi in Carbonara-såsen, och en stark misstanke på glutamat.

I tisdags besökte jag skolans undervisningskök, och läraren berättade att de tagit bort all Aromat från köket redan flera år tidigare. Det var ju verkligen goda nyheter som indikerade på en medvetenhet inom skolan gällande vad E621 ställer till med för oreda i kroppen. Dock hittade vi citronpeppar som också innehåller natriumglutamat, som jag undrade om läraren kunde klistra ett dödskallemärke på på locket. Det hävdades bestämt att denna krydda inte hade använts i Carbonaran.

Jag fick äntligen svar på vems bacon och vems skinka som hade använts i maträtten. Den infon hade jag fått vänta längst på. Det visade sej vara Atrias bacon & Snellmans skinka.
Läraren sa att Snellmans använder ju inget glutamat i sina produkter, så den kan det inte vara. För oss som bor i Jakobstad är ju Snellmans kött så lokalproducerat som det kan vara, och de har verkligen ett gott rykte bland allmänheten eftersom de gått ut så hårt i sin marknadsföring med att de tagit bort all glutamat från sina produkter. Det står ju tydligt och klart på deras förpackningar att de inte innehåller glutamat.

Jag tog en sväng via butiken på hemvägen för att fotografera dessa produkters innehållsförteckning för att gå igenom dem i lugn och ro hemma. Jag blev först väldigt förvånad över att inte hitta glutamat i nån av produkterna, inte ens under nån av de 17 olika namnen jag vet att de kan nämnas som, ända tills mina varningsklockor började ringa när jag såg ordet RÖKAROM på Snellmans skinka.

Nu har jag grävt igenom diverse EU-dokument med lagstiftningar & bestämmelser gällande rökarom, både på svenska och på engelska, men jag hittar ingenstans svart på vitt om rökarom i själva verket är glutamat som de gömt under namnet rökarom för att ingen ska kunna hitta det, men jag TROR att det faktiskt är så.

Det är nämligen så att glutamat är helt lagligt inom EU, så det är inte kriminellt att använda E621 i livsmedel, eller i aromer som ska tillsättas livsmedel. Det lär inte heller vara kriminellt att ljuga, ifall det nu är det man gör när man påstår att maten inte innehåller glutamat?

Det är även så att företag inte nödvändigtvis behöver ha helt öppna böcker med vilka ämnen de använder, så länge ämnen är lagliga inom EU. Det räcker med att de hänvisar till att det är konfidentiella företagshemligheter vad exakt deras recept består av, så länge de uppgett uppgifterna till berörda myndigheter.

När jag mitt i natten letade i djungeln bland alla EU paragrafer med diverse obegripliga koder hit och dit så hittade jag även en hemsida som heter Äkta Vara, och det var speciellt ett inlägg som bestod av ett utdrag från boken Den Hemliga Kocken som jag fann vara väldigt upplysande just när det kommer till aromer & rökaromer. Läs det inlägget här:
https://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=28849

Jag känner en stor tacksamhet även för att jag har väldigt kloka och kunniga människor i min vänskapskrets, som är lättillgängliga via mobilen, oavsett var man befinner sej i världen. Mitt hjärtevarma tack även till er för allt stöd!

Här representerade Michael Zazzio & Sara Boo National Health Federation under Codex Alimentariuskonferensen i Chennai i Februari 2017. I nästa nummer av tidningen Hälsofrihet, som utkommer nu i december hittas en artikel som vi skrivit tillsammans. Ska bli spännande att läsa, då vi skrivit olika delar i en och samma artikel. Jag rekommenderar alla som är intresserade av hälsa att bli medlem i föreningen.

Jag hade redan innan denna blogg föddes kommit överens med mina barn om att inte skriva om dem, eller deras livserfarenheter, i min blogg, och det är något som för mej är väldigt viktigt att respektera.
När det kommer till detta inlägg, om min sons anafylaktiska chock, så är det skrivet med hans samtycke.

Nu kommer jag även att berätta något som är väldigt personligt, från mitt eget privatliv för ca 4 år sedan:
Jag hade valt att lämna bort kött ur min kost ungefär två år tidigare, kring 2012/2013 nångång, av den orsaken att jag inte mådde bra av kött helt enkelt, och framförallt av kött som innehöll spår av läkemedel och annat skräp. Den (o)etiska (?) aspekten av att äta djur går jag inte in på här.
Jag har gärna diskuterat saker öppet med mina barn, för jag anser att ju bredare kunskap de har, med förmåga att se saker ur olika synvinklar, desto lättare kan de göra rätt beslut för sej själva nu och i framtiden. Även om jag har valt att äta vegetariskt så har jag aldrig krävt att mina barn skulle utesluta kött ur sin kost.

Nåväl, för ungefär fyra år sedan, då jag hade ätit enbart vegetariskt i ca två år, blev jag tillsammans med en man som jobbade inom köttbranschen, vilket kanske kan ses som ödets ironi på sitt sätt? Jag har aldrig trott på det här att man ska vara fanatisk i sin övertygelse, så plötsligt satt jag där tillsammans med honom och grillade korv vid sommarstugan, mitt i vintern, helt frivilligt.
Gudarna ska veta att det var gott med rätt sorts senap till! Jag åt inte bara en, utan två (!!) korvar, från företaget han jobbade för.
Efteråt kändes det som om jag hade en sten i magen, ovan som jag var vid kött. Men ingen hade tvingat mej, det var ytterst frivilligt.
Han berättade senare stolt för mej hur han efteråt hade skrutit om sej själv på jobbet inför sina kollegor, hur han hade lyckats med konststycket att få en vegetarian att äta två korvar av deras varumärke.

Med tiden smög sej mer och mer kött in i min kost, även om jag visste att det inte var bra för mej.
Om jag inte missminner mej så var det ungefär vid den här tiden som det blev väldigt populärt med märkningar på kött- & pålägg att produkterna inte innehåller glutamat. Nyligen, under mitt detektivarbete gällande sonens anafylaxi, fick jag plötsligt en flashback då jag tydligt mindes orden exet hade sagt till mej då när vi gick iväg från en av kylhyllorna inne i en affär. Då hade jag inte alls fattat vad han syftade på, och det var nog inte heller meningen att jag skulle förstå. Troligtvis ville han mest bara briljera med sin manipulativa intelligens, men det var nog något av det mest korkade han kunde göra, tänker jag nu.
Vi köpte sällan kött från butiken, det fanns liksom tillgängligt på närmare håll, till lägre pris, ibland rent av gratis eftersom det då kom direkt från produktutvecklingens kök. Där vi befann oss i butiken hade jag sagt något positivt om produkter som inte längre innehåller hälsovådligt glutamat och det var där och då som han med ett snett, överlägset flin, och lågmäld röst, sade att just de produkterna fortfarande innehåller samma beroendeframkallande kemikalier som tidigare, det gäller bara att gömma dem väl så ingen kan hitta dem.
När jag stannade upp och undrade vad han menade så vägrade han säga något mer om saken, precis som om han ångrade sej att han sagt något överhuvudtaget. Sen tänkte jag inte mer på hans kryptiska uttalande, och med tanke på alla galenskapskaruseller som utspelade sej i vår relation fanns det sällan ro till sund reflektion.
Tills nu.

Tills nu när min son fått en anafylaktisk chock, av glutamat. Glutamat som ibland är nästan omöjlig att hitta, men som åtminstone gömmer sej bakom namn som

☠️ natriumglutamat
☠️ monosodiumglutamate
☠️ msg
☠️ mononatriumglutamat
☠️ glutaminsyra
☠️ kalciumkaseinat
☠️ gelatin
☠️ hydroliserat protein
☠️ monokaliumglutamat
☠️ smakförstärkare
☠️ natriumkaseinat
☠️ texturerat protein
☠️ jästextrakt
☠️ näringsjäst
☠️autoliserad jäst
☠️ yeast food
☠️ processed free glutamic acid

Vad innehåller självaste rökaromen som finns listad på denna produkts innehållsförteckning? Någon som vet?

Men frågan är, gömmer sej även glutamat bakom namnet rökarom??
Jag är idel öra om nån, på riktigt, vill upplysa mej om den saken, och då upplysa mej på ett sånt sätt att jag slipper vända mej till polisen än en gång. Hoppas det är tillräckligt tydligt uttryckt! Visar det sej att jag har helt fel så beklagar jag om någon upplever att jag varit vilseledande! Jag vill liksom de flesta andra ha svar på frågor som är viktiga för mej.

Just nu pågår en ganska hetsig diskussion gällande vaccin, efter att ETT mässlingsfall uppdagats i Larsmo. Det är väldigt många som verkligen piskar upp stämningen. Jag tycker att det är rent av beklämmande att se hur så många tycks anse att vissa visst måste offra sina egna barn för någon annans skull. Även om jag inte känner att jag skulle ha lust att ens debattera ämnet så skrev jag några rader under ett inlägg igår kväll som en av mina Facebook vänner hade delat, för hon verkade faktiskt uppriktigt nyfiken på varför folk inte väljer att vaccinera, och vips förväntas jag plocka fram källor på varje påstående, även om de som är för vaccinering kommer undan med att kalla pålästa, välinformerade medborgare ärthjärnor, och Gud vet vad, utan att nån begär källor på skrämselporren som de spyr ut över hela internet, inklusive wilma.
Jo, jag har tillgång till källor, kanske har jag bara inte lust att mata trollen, utan hellre lägger min energi på sånt som konstruktivt leder framåt?

Rädslor tar verkligen fram de mest primitiva beteenden bland folk, och jag tror att varje mamma vill skydda sitt eget barn så gott det bara går. Där ser jag att vi alla är väldigt lika, oavsett om vi väljer att vaccinera våra barn eller inte.
Mina barn har blivit vaccinerade ”som sej bör” (enligt myndigheterna) när de var små, det är något jag vill säga nu så är det sagt.
Skulle jag vetat vad jag vet idag så skulle jag förmodligen ha valt annorlunda.

Sen undrar jag om det nån som i den här vaccinationshetsen faktisk tycker att t.ex jag ska offra min friska sons liv för att ett annat barn eventuellt ska få förlängt sitt liv med ett år eller två?? Jag vet att den frågeställningen kan upplevas provocerande för vissa, och väldigt okänslig, men det är absolut inte min avsikt. Jag undrar uppriktigt varför jag ska offra mitt barns liv för någon annans??

Min friska son kunde ha dött i förra veckan när han fick den där anafylaktiska chocken. Är det någon som tycker att jag ska låta honom äta Snellmans strimlade skinka innehållande rökarom igen??
Nej, det kommer banne mej ingen julskinka hem till mej i år, och aldrig någonsin mer en köttprodukt från ett företaget där jag inte kan lita på ärlighet & transparens gällande innehållsförteckningar.

Och om min son nästan dör av att äta dold glutamat, så det allra sista jag gör, är att låta någon injicera den skiten i honom igen. Punkt. Det har redan gjorts alldeles för många gånger, det vittnar minsann rådgivningskortet om.
Ja, glutamat finns bland annat i vaccin mot vattkoppor, MPR-vaccin (Mässling, Påssjuka, Röda hund) och i influensavaccinet FluMist.
Har jag källor på det påståendet? Ja det har jag. Läs gärna artikeln här: Umami -den femte smaken eller rena giftet? så lär du även hitta referenslistan.

Inte min bild, men jag tackar ägaren som delat med sej!

Det är den sista droppen som får bägaren att rinna över, och oavsett vad någon tycker så kommer inte jag att offra min sons liv på vaccinationshysterins altare, speciellt som vacciner dessutom inte verkar vara vidare effektiva -annat än för att fucka up folks immunförsvar verkar det som.
Till skillnad från de som gapar allra högst just nu, kommer jag dock aldrig någonsin att begära att någon annan ska offra sitt barn för min skull.

Vad ska vi tro om Johns Hopkins Hospital? Ger de månne korrekt information åt patienterna med nedsatt immunförsvar?? // Bilden är inte min, jag vet inte vems den är ursprungligen. Det är inte jag som ritat in det röda, så all credit till den som delat med sej. Tack!

Jag började faktiskt dagen med att leta reda på källor till vissa av mina påståenden om att nyvaccinerade är smittobärare, inte friska personer, och att de flesta som lider av polio i Indien idag har blivit sjuka av poliovaccinet. Det fanns några artiklar (som självklart ger källhänvisningar i slutet av artiklarna) som jag snart ska dela med mej av.

CDC – Centers for Disease Control and Prevention- Är det månne en trovärdig källa? De menar alltså att betydligt fler dör av vaccinerna jämfört med antalet som dör naturligt av sjukdomar..? cdc.gov //Inte heller min egen bild, jag vet inte vem som äger den men tackar för att den delats vidare.

Innan jag gör det kan jag på stående fot anmäla mej som frivillig att tillsammans med vänner arrangera en föreläsning om ämnet ifall det faktiskt finns folk som vill ta del av fakta framom upprepningar av de mantran som läkemedelsbranschen använder för sin masshypnos. Hittas dessutom en lokal kostnadsfritt så utlovar jag en helt gratis expertföreläsning, med möjlighet till frågestund efteråt. Det vore väl något för alla som suktar efter faktabaserade källhänvisningar? Eller hur? Säg bara till så fixar vi det! Nu har alla vetgiriga Österbottningar chansen! ;))

Tills dess, ta gärna del av Sara Boos öppna brev till Päivi Räsänen, 23/2.2018, som tyvärr inte ännu fått något svar, trots att vi är väldigt många som fortfarande väntar. Öppet brev till Päivi Räsänen (KD) som kritiserar vaccinkritik och silvervatten

Här är en artikel som beskriver ingående hur poliofallen ökat i Indien efter massvaccineringarna, och hur man lyckats manipulera siffrorna till att visa något helt annat genom att ändra på diagnoskriterierna: Polio ökade efter massvaccinering -förändrade diagnoskriterier lurade en hel världspopulation

Här är en engelsk artikel som visar hur många barn som blivit förlamade av poliovaccinet i Syrien efter massvaccination. Artikeln påvisar även att vaccinviruset ger betydligt värre skador än vilda poliovirus: BOMBSHELL: United Nations admits latest outbreak of polio in Syria was caused by polio vaccines

 

Inte min egen bild, men jag tackar den som delat med sej!

Här kan du slutligen läsa en artikel som med all tydlighet beskriver hur både ÖT & Vasabladet vägrar ta in insändare som innehåller fakta. Är det månne det som kallas faktaresistens??
Tänk att det gått så långt att nu är bl.a jag som förväntas hänvisa till faktabaserade källor varje gång jag uttrycker en åsikt, medan dagstidningen vägrar befatta sej med fakta för att inte skada sin trovärdighet?!?! Jag sa nyligen på skoj åt någon, gällande mitt detektivjobb, att vem vet, kanske vinner jag snart ett journalistpris med tanke på mitt grävande. ;)) Det var naturligtvis ett skämt, jag är ju inte ens journalist. Men det vore väldigt skönt om ändå journalisterna kunde göra sitt jobb, eller åtminstone publicera det jobb andra gjort för dem, istället för att censurera sanningen och sprida en massa skrämselpropaganda. Om inte annat så för sin egen trovärdighet liksom. Beviset hittar du här, det är liksom denna artikel som är källan på det påståendet: Österbottens Tidning och Vasabladet refuserade Karlströms faktabaserade artikel om vattkoppsvaccin

 

Med det önskar jag alla en riktigt fridfull helg!

Dela gärna! ♥

 

2 reaktioner till “Den anafylaktiska chocken som kunde ha dödat min son

    1. Tyvärr kan jag inte gå i god för att dessa företag inte använder glutamat, men gällande Atrias bacon så finns det inget som tyder på det enligt innehållsförteckningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.