Om du kommer till insikt, eller misstanke, om att en person i din omedelbara närhet med största sannolikhet är narcissist så är det livsviktigt att du inser allvaret och faran med personen och hanterar vetskapen med största försiktighet! Du måste ta denna varning på allvar!! Det sista du ska göra är att anklaga personen för att vara narcissist, psykopat eller sociopat för det kommer att straffa sej många gånger om och du hamnar att betala ett högt pris för att ha uppmärksammat vad som döljer sej bakom den välputsade fasaden. Du vill verkligen inte bli utsatt för den vrede som släpps loss mot den som genomskådat bluffen, den vreden är inget att leka med! Du måste förstå att dessa personer inte är funtade som de flesta människor, de har nämligen inga spärrar som sunda människor har och det är därför vi med jämna mellanrum kan läsa löpsedlar om tragiska brott som utspelat sej i någons hem. Ofattbara brott som vi inte kan förstå just därför att våra hjärnor inte är funtade som gärningsmännens.

Det jag rekommenderar att du gör är att du vänder dej till någon som du vet har genomlevt något liknande, för risken är stor att de vänner som inte upplevt liknande själva saknar kunskap om ämnet och därmed ifrågasätter dej och dina beslut, de kanske ger dej råd som skulle vara riktigt fiffiga om det strular i normala förhållanden men som kan kosta dej livet i en relation med en narcissist. Har du en narcissist i din omedelbara närhet så är risken stor att du redan blivit väldigt förvirrad och har svårt att lita på din egen magkänsla/intuition. Det sista du behöver då är någon som uppmanar dej att “dra upp snoret” och försöka se saken ur partnerns synvinkel och som påpekar att det är aldrig ens fel att två träter.  Vad du behöver är stöd av någon som vet vad det handlar om, som förstår allvaret och kan guida dej mot ett liv i trygghet.

Om du inte har någon med den livserfarenheten i din närhet som du kan lita på så rekommenderar jag att du kontaktar kvinnojouren eller ett skyddshem på din hemort. På Facebook finns många olika stödgrupper för överlevare och där kan du få ett väldigt bra stöd genom att läsa inlägg och ta del av samlad kunskap. Även här är en varning på plats: Det är väldigt vanligt att en narcissistisk partner har installerat spionprogram på datorer och telefoner i smyg, så pass att de kan avlyssna ALLT du gör online, så innan du gör något överhuvudtaget; se till att byta e-postadresser, inloggningsuppgifter & alla lösenord. Har du möjlighet så skaffa en helt ny telefon med ett pre-paid kort i så har du åtminstone en telefon du kan ringa privata samtal med utan att bli avlyssnad. Du kan självklart ha kvar din nuvarande telefon & nummer, men gör inget på den som du inte vill att narcissisten ska ha vetskap om. Var även medveten om att många narcissister har hemliga, fejkade facebookprofiler i tillägg till sina egna och att de försöker infiltrera de grupper du är aktiv i för att spionera på dej, så lägg det bakom örat innan du delar med dej av känslig information som du inte vill att kommer till narcissistens kännedom.

En sak du behöver förstå är att för en narcissist handlar allt om kontroll, och i deras värld är allt är en tävling. En tävling som de till varje pris måste vinna.

George K. Simon Jr. Ph.D. som är författare till bästsäljaren “In Sheep´s Clothing” beskriver i sin bok “Character Disturbance, The Phenomenon of Our Age” hur aggressiva personligheter ser på världen, och de tror att varje situation har endast fyra möjliga utvägar:

  1. Jag vinner, du förlorar.
  2. Du vinner, jag förlorar.
  3. Jag vinner, du vinner.
  4. Jag förlorar, du förlorar.

Självklart är det det första alternativet som är deras favorit, de gillar att vinna och att du förlorar.

Naturally, they prefer the first possible outcome. They like it best when they win and you lose. For them, this is the clearest indication they have emerged the victor in a contest, securing the dominant position. Contrarily, they abhor the notion that you might win and they will lose. They resist this potential outcome with passion. It casts them in the inferior or subordinate position, which they detest. Aggressive personalities will reluctantly (although not usually graciously) accept win-win outcomes. That is, they will stop warring with you if they think they have secured at least some modicum of victory, even if you also end up with something you want. Tragically, if it becomes clear they are certainly headed for defeat, aggressive characters often won ´t go down easily. They want to take someone else with them, lessening the sting of defeat. Sadly, this scenario sometimes plays out in the tragic murder-suicides that occasionally makes headlines.

//George K. Simon, Jr., Ph.D.

(sid 109 i Character Disturbance -The Phenomenon of Our Age)

Så jag uppmanar dej ännu en gång: Var försiktig! Gör upp en plan för när du kan lämna relationen. Berätta enbart för de du verkligen kan lita på, helst såna som verkligen inser allvaret och inte ifrågasätter dej utan är enbart stöttande. Har du inga såna vänner, håll dina planer hemliga för alla! Personer som förringar det du varit med om eller som ifrågasätter om du blivit paranoid bör inte vara involverade i dina planer att lämna eftersom de högst troligt kommer att dränera dej på energi oavsett om det beror på deras okunskap eller dumhet, och än värre kan deras bagatelliserande och deras lojalitet gentemot narcissisten kosta dej livet då de inte ser monstret bakom masken.

Fortsätt läs och lär, kunskap är sällan tung att bära och det är alltid en fördel att vara väl förberedd istället för att bli obehagligt överrumplad. Töm historiken på mobilen & datorn med täta mellanrum, för har du en narcissist i din omedelbara närhet så är du troligtvis mer övervakad än du någonsin kan ana. Även om enbart tanken är helt absurd.

Var rädd om dej!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.