Pandora opened the jar and all the evil flew out, leaving only hope inside once she had closed it again. Today the phrase “to open Pandora´s Box” means to perform an action that may seem small or innocent, but that turns out to have severly detrimental and far-reaching consequences.
//Text & bild från min privata instagram @oasenprana // Prenumerera på bloggen före julafton och du kan vinna skatten som hittas inne i skattkistan!

Femtonde December

Hen har ett väldigt stort kontrollbehov. Egentligen vet jag inte om man behöver säga desto mer om den saken men kanske några exempel ändå är på sin plats för att du lättare ska kunna identifiera ett osunt kontrollbehov så jag listar några exempel nedan:

 • Vill helst vara den som sitter bakom ratten när ni ska ta er från ett ställe till ett annat och vill ogärna lämna ifrån sej bilnycklarna. Undantag gäller när du är anlitad som chaufför för att hen inte ska riskera att mista sitt körkort vid eventuellt blås- eller drogtest.
 • Den som enväldigt bestämmer vad som ska handlas hem till familjen. Gäller allt från mat, kläder och hygienartiklar till motorcyklar och bilar. Alltså den som har fullständigt kontroll över familjens pengar och inte ger något utrymme för partnern att ha tillgång till pengar som inte behöver redovisas.
 • Föräldern som vägrar gå i borgen för det vuxna barnets bostadslån bara för att bostadens läge inte faller hen i smaken, och som sedan pekar ut en bostad i närheten av föräldern som lämplig, och på så sätt kontrollerar var det vuxna barnet bosätter sej, så hen lättare kan fortsätta utöva sin kontroll även framöver.
 • Vill bestämma vilka människor du umgås med, och inte bara det, utan du får även stränga riktlinjer om vilka ämnen du absolut inte får diskutera med dina vänner.
 • Vill bestämma hur du går klädd, vilken frisyr du har (både uppe och nere), om du sminkar dej eller inte.
 • Vill kontrollera din vikt. Kan ta sej uttryck på olika sätt men att bli tvingad på vågen av partnern under självaste julafton med omedelbar tvångsmotion känns kanske mer traumatiskt än att bli lockad med en lyxig bjudresa ifall man lyckas gå ner 20 kg… Att skylla sin eventuella impotens på kvinnliga former kan dessvärre vara tecken på att hen bara tänder på pre-pubertala kroppar…
 • Du förbjuds ha någon som helst kontakt med mediala människor, eller att använda dina egna verktyg för att se sånt som sker i det fördolda, allt för att hen ska ensam kunna kontrollera din verklighetsuppfattning.
 • Kontrollerar din sömn, eller snarare din brist på sömn. Ser på olika sätt till att du aldrig får den vila du behöver eftersom det är lättare att kontrollera någon som inte är utvilad.
 • Vill hela tiden veta var du är, med vem, och vad ni gör, vad ni pratar om. Förväntar sej att du hela tiden svarar på svärmen av meddelanden, och kräver ibland att du skickar bildbevis på att du verkligen är där du påstår att du är.
 • Vill ha insyn på all din aktivitet. Antingen har du gått med på det eller så har hen installerat spionprogram utan din vetskap. Små hemliga spionkameror finns riggade i många hem utan partnerns vetskap, ibland så små att de är nästan omöjliga att upptäcka, och hen kan via sin mobil se minsta lilla rörelse du gör i hemmet. Även din bil kan ha blivit pimpad med en sändare så hen har fullständig koll på dej. Ibland gör hen bort sej genom att skryta åt andra över sina bravader och blir därmed avslöjad.
 • o.s.v….

Hoppas dessa exempel hjälper dej att identifiera osunda kontrollbehov som kan vara varningssignaler på narcissism. När jag i min gröna ungdom hade en fling med en väldigt karismatisk kille så tänkte jag inte på det som ett kontrollbehov från hans sida när han uttryckte att han önskade en mer seriös relation med mej där han skulle få ta hand om mej, plocka fram kläder åt mej till följande dag, bada mej i badkaret om kvällarna, tvätta och borsta mitt hår, fixa frukost och skjutsa mej till jobbet om morgnarna och hämta mej därifrån när jag slutade… Vi blev aldrig ett par även om vi umgicks intensivt under en period och tur var väl det. När jag idag ser i backspegeln med min nyvunna kunskap om narcissism så kan jag bocka av väldigt många varningssignaler just på honom. En väldigt passionerad bekantskap av två motpoler som drogs så hårt till varandra att det bokstavligen sa PANG två gånger den kvällen vi träffades; första gången när våra blickar möttes och andra gången när en rattfyllerist körde in i min vägg och dog framför våra hjälplösa ögon. En kväll vi knappast glömmer.

 

Dela gärna! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.