Min privata instagram @oasenprana fungerar lite som min dagbok så jag lätt kan kolla upp olika datum. Det var med denna bild jag hade utannonserat Raimo Mäkeläs föreläsning i slutet av oktober 2016. Att min blogg skulle heta Lyckligare Nu visste jag inte då. 😉

Tack vare K´s kommentar under dagens lucka (Lucka 6) i julkalendern letade jag fram min sammanfattning om prästen, författaren & själavårdaren Raimo Mäkeläs föreläsning i Jakobstad 25.10. 2016. Varsågod, här kan du läsa den:

 

“Jag lovade någon här i gruppen som inte hade möjlighet att delta i Raimo Mäkeläs föreläsning i Jakobstad om narcissism att jag skulle skriva en sammanfattning om föreläsningen. Tillställningen ordnades i samarbete mellan kvinnojouren och Jakobstads svenska församling i oktober (2016).

Det var väldigt många som hade sökt sej till församlingscentret den kvällen, vilket var både positivt och negativt. Alltid roligt med stor uppslutning när något ordnas men samtidigt tragiskt att så många berörs av detta ämne – och då ska vi nog vara medvetna om att det bara var en liten del av alla ”offer” som dök upp för att ta del av föreläsningen. Tror vi såg endast toppen av isberget när det kommer till hur många som är drabbade. Många lever med skamkänslor och skuldbelägger sej själva för sitt lidande och tröskeln för att delta i liknande evenemang blir därför väldigt hög och sedan finns det nog väldigt många människor som inte ens vet vad en narcissist egentligen är, än mindre inser att deras eget illamående kanske kommer sej av att de har en narcissist i sin närmaste krets.

Ett par av mina väninnor hade tipsat mej om föreläsningen via privat meddelande och jag delade infon bl.a. på min egen facebooksida. Det var inte så många ”gilla” men jag visste att mitt inlägg hade nått flera som behövde ta del av föreläsningen då någon kom fram till mej och tackade för att jag delat infon, annars hade hen missat den. Det tycks alltså finnas en känslighet, en rädsla för att trampa sina närmaste på tårna genom att lyfta katten på bordet och säga att man är drabbad. Förutom att jag själv blivit hotad till livet om jag inte håller käften om narcissism (ja, faktiskt!!) så har jag även fått höra från annat håll att jag borde sluta prata om det för att jag börjar framstå som en bitter kvinna – och vem vill ha en sån liksom?! Alltså, för det första; jag skiter fullständigt i om nån som inte känner mej tror att jag är en bitter kärring bara för att jag vill öka medvetenheten om ett enormt samhällsproblem som vi har, och för det andra; jag är bara tacksam om såna människor inte vill ha mej – för det är just såna människor som tänker så som jag inte vill ha i mitt liv. Vi sparar oss själva tid och energi genom att vara oss själva och passar det inte någon så varsågod och gå, tack och hej!

De som har problem med vad jag uttrycker borde verkligen fokusera på sitt eget liv istället för att stalka mitt med falska facebookprofiler och gud vet vad för att kunna se mina inlägg trots att de är blockade sedan flera månader tillbaka. Ja, narcissister alltså, vilka andra skulle annars hålla på så?!

Nåväl, Raimo började med att ta upp narcissismen i de bibliska böckerna och som ett problem i församlingen. Han är ju trots allt präst och själavårdare och föreläsningen hölls i församlingens utrymmen så det var naturligt att han hänvisade till det bibliska. Om jag förstod saken rätt så hade han haft nån form av kurs för församlingens personal under dagen men vad den innehöll vet jag inte. Han hänvisade även till Narkissos i den antika grekiska mytologin som inte kunde älska den vackra nymphen Echo utan bara beundrade sin egen spegelbild och att det blev hans död. Han hänvisade även till Don Juan som höll anteckningar över de tusentals kvinnor han erövrat och hans öde finns beskrivet i litteratur från 1600-talet: Don Juan och (den) sten(iga) gästen. Raimo menade att det i slutändan alltid går illa för en narcissist, att de får sitt straff. Tror inte han nämnde helvetet eller karma men han var tydlig med att de får vad de förtjänar förr eller senare. Mina tankar går till attraktionslagen, man får det man är.

I mina anteckningar hittar jag Raimos stödord, att narcissistens drag är super- / hyper- / ultraegoist = övermättat självcentrerad, självisk och självbeundrande personlighet. Hänsynlös personlighet. Psykopat, karaktärsstörd narcissist (Sigmund Freud 1941). Narcissism har vi alla, utan en sund narcissism skulle vi inte överleva. Problem blir det sedan när narcissismen blir så stark att vi kan prata om personlighetsstörningar och i den kategorin återfinns både psykopater och sociopater. Alla psykopater och sociopater är narcissister men alla narcissister är inte psykopater eller sociopater.

Han tog även upp att inte vem som helst kan bli offer, utan narcissisten har en förmåga att genast se hur han ska förhålla sej till olika människor (om han ska låta dem vara eller om han ska övervinna dem), att han väljer vilken person som ska få ingå i hans hov och sedan ser han till att göra den personen till sin slav.

Det handlar alltså aldrig om kärlek, annat än att du ska älska och beundra honom. Han tog även upp att många kristna hänvisar till bibeln för att rättfärdiga ett maktmissbruk i en relation eller inom en församling. Det finns alltid en osund obalans i att en ger och den andra tar, ett hänsynslös utnyttjande. Snälla, empatiska människor som vill se det goda i andra ligger i riskzonen, speciellt om de lägger sitt hopp till att ”kärleken övervinner allt” eller att ”Gud kan utföra mirakel”. När det handlar om ett parförhållande så är det vårt eget val, när det kommer till arbetsplats eller armén så är det påtvingat. Oavsett vilket så har vi följande alternativ; att stå emot, att fly eller lida.

Personligen rekommenderar jag flykten. Bättre fly än illa fäkta. Inget lidande är värt att du går under i förtid, att du lever ditt liv i känslomässig misär med psykisk och kanske även fysisk misshandel.

Samtidigt är det viktigt att vi frågar oss själva om vi inser att vi har en egen andel, om det är lätt att smickra oss, om vi har behov av att underkasta oss, varför vi beundrar makt och auktoritet eller om vi har ett behov av att älska någon som älskar sej själv. Vilket behov tillfredsställs hos en själv?

Terapin för offret

  1. Lyssna. Narcissisten lyssnar inte på andra så det kan vara ovant för offret att någon lyssnar. Offret upplever en djup känsla av att bli hörd.
  2. Tro. Tro på vad offret berättar. Offret kan själv ha svårt att tro att det hemska har hänt.
  3. Förstå. Förstå så att offret blir förstådd. Man behöver en gemensam grund.
  4. Vägra göra offret skyldigt!
  5. Befria offret från skuldkänslor.
  6. Ge människovärdet tillbaka, det är det viktigaste!
  7. Avvärja osunda ersättande medel/utvägar (alkohol, tobak, droger,mat, choklad, en ny partner, sex)
  8. Att rädda från det onda (frälsa ifrån ondo) och visa mot ljusare tankar.
  9. Öka självkännedom, eventuellt genom kognitiv terapi.
  10. En medberoende person/offer kan behöva terapi.

Det är viktigt med en grupp där man får prata med andra som varit med om liknande. Grupper hjäper inte alla men det hjälper många. Inget hjälper alla men gör ett försök.

Efter föreläsningen var det frågestund där åhörarna fick skriva ner sina frågor på lappar som senare lästes upp. Det var ett bra sätt att kunna ställa frågor anonymt. Det konstaterades att både församlingen och kvinnojouren var förvånade över vilken stor skara åhörare som deltog och det konstaterades också att det borde finnas underlag till flera nya stödgrupper. Jag uppskattade evenemanget och att jag själv fick möjlighet att växla några ord med Raimo innan föreläsningen och hans tillåtelse att spela in hela föreläsningen. Han menade att jag kommer att ha nytta av hans bok när jag ska skriva min egen men ännu har jag inte läst den (väntar på att den utkommer på mitt modersmål, svenska), däremot har jag gett den i gåva åt en av mina nära och fått reflektioner kring bokens innehåll av hen. Själv har jag studerat ämnet i huvudsak på engelska då jag är med i flera internationella stödgrupper, vissa med flera tusen medlemmar varav flera författare, bloggare och youtubers och jag håller som bäst på söker lämpliga ord och termer som lämpar sej i svenska språket för att jag ska kunna uttrycka mej. Ja, det blir en blogg för min del också. Snart.

Narcissism är ett ämne som berör många. Under föreläsningen hann han bara skrapa lite på ytan. På frågan om narcissister kan botas med Guds hjälp så förstår jag att en präst (Boris Salo i denna fråga) inte kan säga att det inte går så han hänvisade till fallet som Raimo berättat om; en narcissist som faktiskt blivit ”bättre” men då krävdes det en verklig vilja av narcissisten att förändras och 4 möten per vecka – i 8 år (!!!) utfört av en mycket skicklig terapeut!

Vad jag förstått så är det omöjligt att en narcissist blir ”botad” av den enkla anledningen att narcissisten ser sej själv som någon som är bättre och överlägsen alla andra så vill han inte ”bli frisk” för det skulle ju i hans värld betyda att han blir sämre, mindre värd, medelmåttig. Det vill han inte. Han avskyr sånt. Det är ju såna varelser som han hånar och föraktar, gör narr av. Däremot har det rapporterats att terapi gör dem rent av värre eftersom de där lär sej vilket beteende som kännetecknar en narcissist och de blir skickligare på att dölja sina drag – och därmed farligare manipulatorer.  Raimo nämnde även hjärnforskaren James Fallon som av misstag upptäckte att hans egen hjärna hade samma typ av avvikelser som man hittar i hjärnorna på psykopatiska seriemördare så där finns en tydlig medfödd avvikelse i hjärnan. Jag har själv tagit del av James Fallons berättelse där han delar med sej av hur han hans egen mor sedan uppmanade honom att titta närmare på vad som finns i hans familjehistoria från faderns sida och det var en skrämmande upptäckt med många mördare, bland annat landets första dokumenterade fall där en son dödade sin mamma 1667. James insåg att han blev född som en tickande bomb och ifall han hade blivit vittne till, eller offer för, traumatiska våldsbrott innan puberteten så hade han troligtvis utvecklats till en kallblodig seriemördare. Nu är han bara kallblodig, för som han säger, han bryr sej inte om vad folk tycker om honom, han saknar ju både empati och samvete. Han kan däremot bjuda till och låtsas att han bryr sej om folk och gå på begravningar istället för att bara strunta i det.

Statistiken jag tagit del av på annat håll säger att det tar i genomsnitt 7 försök för ett offer att lämna en narcissistisk partner – om hen alls kommer levande ur det. Det handlar om det som på engelska kallas ”trauma bonding” och ”Stockholm syndrome” som gör att offret blivit lika beroende av förövaren som knarkaren är av knarket.

Och ja, vi behöver prata om detta, vi måste lära oss hur vi känner igen dessa ulvar i fårakläder innan vi sitter i deras rävsax -och hur vi tar oss loss om vi faktiskt hamnat där, hur vi läker våra barndomstrauman så vi inte längre är smaskiga byten – och hur vi kan blomstra igen.”

HÄR kan du läsa (på finska) om Raimo Mäkelä.

 

Allt gott, dela gärna! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.