Privatägd kyrka, välsignad av självaste Påven. Goa, Indien, 2016. Bild från min privata instagram @oasenprana

Jag har lekt med tanken att göra en julkalender för mina läsare, det är ju trots allt snart Lilla Jul och vad kunde väl vara en bättre julklapp än att bli rustad med kunskap om narcissism lagom inför jul- och nyårsfirandet? Inte mycket, eller hur? Det finns så många röda flaggor som signalerar fara ifall du umgås med en narcissist, men saknar man kunskap om dem så är det lätt hänt att man inte uppfattar dessa som tydliga varningsklockor. 

Det var faktiskt det som hände mej. Jag noterade flera saker som jag tyckte verkade märkligt redan i begynnelsen av en viss bekantskap men som jag då inte hade en aning om att var tecken på en allvarlig personlighetsstörning. När jag längre fram insåg hur det var fatt och tuggade i mej det faktum att det inte finns någon bot för narcissism (det är ju ingen sjukdom, utan som sagt en personlighetsstörning och sådana går dessvärre inte att bota i första hand)  så fanns det bara en sak att göra: Lämna relationen. Narcissism handlar nämligen inte bara om någon som är lite självupptagen och egoistisk utan det är betydligt värre och framförallt farligare än så, speciellt när vi pratar om narcissism som en personlighetsstörning och inte som lite sund narcissism som alla  människor besitter. Det är alltså ett spektrum av narcissism där de som vi anser som sunda människor befinner sej ungefär i mitten på skalan, till vänster har vi människor som har lite för lite narcissism och till höger har vi de med mycket narcissism, allra längst till höger på skalan ligger de som har så pass stark narcissism att de klassas som psykopater eller sociopater. Man kan ha olika uppfattningar om narcissism men de flesta är väl överens om att det inte är ett framgångsrecept för ett lyckligt liv att leva med en psykopat, eller hur? Inte alla narcissister är psykopater, men alla psykopater och sociopater är narcissister. Lär du dej om narcissism så lär du snabbt identifiera en psykopat/sociopat eftersom de har väldigt starka narcissistiska drag.

Tillbaka till julkalendern, och julen. Är det nu så muntert att ta upp tråkigheter inför den högtid på året när vi helst bara vill mysa med glögg och pepparkakor i hemmets lugna vrå och för en liten stund glömma allt elände som sker ute i världen? Nja, det beror väl på hur man ser på saken.

Det finns nog ingen högtid som är så svår för många som julen är, och visst är det alkoholen som ställer till ett helvete för många men vi behöver också vara medvetna om att de flesta narcissister har ett eller flera missbruk, och att de av nån märklig anledning tycks vilja förstöra högtider för de som står dem närmast, sin familj. Må det vara julen, din födelsedag, barnens examensfester eller what ever; Narcissisten bjuder verkligen till för att göra dessa speciella tillfällen till dagar & nätter du aldrig glömmer -och inte på ett positivt sätt då ska väl tilläggas!!

Med mera kunskap hoppas jag att du slipper uppleva såna jular som jag har upplevt. Vad sägs om ett litet smakprov kanske? Du kan läsa om hur det kändes att bli bedragen på självaste juldagen HÄR!

 

Ja, och julkalenderns tema/innehåll då? Bakom varje lucka kommer du att hitta en varningssignal på ett narcissistiskt beteende, man kan välja att kalla dem röda flaggor eller varningsklockor, det de har gemensamt är att de beskriver beteenden som är typiska för giftiga personer, personer som man helst inte ska ha någon närmare relation med ifall man vill leva ett lyckligt liv. Vänligen notera att alla inlägg speglar mina personliga uppfattningar om ämnet, både efter egna erfarenheter men också utifrån kunskap jag samlat på mej via olika stödgrupper, inspiratörer och facklitteratur. Ingenstans påstår jag att vi är ute efter att diagnosticera någon för en diagnos spelar i detta sammanhang ingen som helst roll. Det som spelar roll är att du lär dej känna igen en ulv i fårakläder redan på första träffen, må det sen vara på arbetsplatsen eller i privatlivet, allt för att du ska kunna skydda dej själv mot att trassla in dej i deras nät av lögner & manipulation. Ju fler luckor du öppnar desto fler insikter lär du få. Bara för att en person uppvisar någon av dessa röda flaggor så behöver det inte betyda att hen är narcissist men ju fler du kan checka av desto större är sannolikheten. Det finns självklart fler varningssignaler än 24 men med kännedom om de som gömmer sej bakom luckorna kommer du långt.

Själv lägger jag min gräns vid tre varningssignaler. Låt säga att jag träffar någon över en lunch, och medan vi sitter och pratar kan jag tyst för mej själv göra mentala anteckningar som jag lägger bakom örat och vid tre eller flera varningssignaler vet jag att jag inte ska ge den personen desto mer utrymme i mitt liv. Jag stänger alltså dörren diskret innan jag ens öppnat den. Väldigt smidigt och väldigt effektivt sätt att ha ett harmoniskt liv med värdefulla vänskapsrelationer, för ja, detta gäller inte enbart romantiska prospekt utan även vänner & bekanta.

Julkalenderns luckor kommer att publiceras varje morgon kl.05:55. Dela gärna, och tipsa även dina vänner att de kan prenumerera på bloggen för att smidigt kunna ta del av innehållet i julkalendern varje dag fram till julafton.

Jag rekommenderar att du även tar del av inlägget En VARNING till Dej! innan du börjar öppna luckorna i julkalendern!

Önskar dej och de dina allt gott! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.