Något som anses väldigt välgörande för hälsan är att vinterbada, förutsatt att man inte lider av konstant högt blodtryck. Det är på tok för länge sen jag själv vinterbadat, men hoppas komma igång med det igen. 

Mina bästa tips för vinterbadet är att ha yllesockor på fötterna till och från vaken -inte för kylan, utan för att inte halka då det lätt bildas en isig stig mellan bastun och vaken som är förrädisk för nakna våta fötter. Jag har alltså på sockorna även i vaken, och det gäller att inte ha allt för stora sockor så de inte simmar iväg från fötterna av sej själv… ;)) Detta tycker jag är viktigare än att ha mössa på huvudet, även om det också är bra med mössa så klart! 

Det andra väldigt viktiga att minnas är att ALDRIG vinterbada ensam! Alltså, inte så att man måste vara minst två i vaken, men så att det ALLTID finns någon som kan hjälpa den andra skulle något hända. I min bekantskapskrets har det både förekommit att stegen i en privat vak har vält omkull när någon varit på väg upp ur vaken, samt att någon annan halkat på väg in till bastun och slagit bakhuvudet så illa att det behövts sys. Det är vid tillfällen som dessa som det kan vara livsavgörande att inte vara ensam! 

En stor fördel med att vinterbada i en förening för vinterbadare istället för i en egen uppsågad vak är att det nästan alltid finns annat folk på plats, så man badar inte ensam trots att man kanske åkt iväg dit ensam. Här länkar jag till en förening som finns i Vasa; Vasa Pingviner, då de har en väldigt informativ hemsida. https://vasaspingviner.wordpress.com


Dela gärna! <3

Ps. Om du vill ta del av fjolårets julkalender med varningssignaler på narcissism så hittar du Lucka 15 (2017) här: https://lyckligarenu.com/lucka-15/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.