Lucka 3

 

 

 

 

 

Om du känner dej ensam och saknar sällskap så skulle jag alla dagar i veckan rekommendera ett husdjur istället för nån av de olika dejtingapparna som tycks finnas i var och varannans smarttelefon, även bland de stadgade paren.

Det viktigaste att tänka på när man överväger vilken typ av husdjur man vill ha är inte bara vad djuret kan ge en, utan det är minst lika viktigt att tänka på vad man själv kan erbjuda djuret. Jag tänker lite som så med ormen Zack som jag bor med, att om jag ska hålla honom i fångenskap så ska den fångenskapen vara så bra som möjligt för honom. Det samma gäller katten Picatrix som flyttade in i somras. De ger mej båda så väldigt mycket, men jag är också mån om att ge åt dem, för att göra deras tillvaro så bra som möjligt. Den kärlek som genomsyrar hemmet i deras sällskap värmer hjärtat precis varenda dag, ett hjärta som öppnas mer och mer tack vare dem. ♥

 

Det är klart att en katt oftast är betydligt mera sällskaplig än en orm, speciellt då man måste respektera ormens behov av att ha gömställen att ligga i för att inte stressas ihjäl av exponering, men jag hade aldrig förväntat mej att de två skulle ha så mycket utbyte av varann som de faktiskt har. Trots att de oftast har en glasskiva eller ett ventilationsgaller emellan sej eftersom katten har så hiskeligt vassa klor, och ormen så otroligt kraftfulla muskler. Båda två är ju rovdjur med sina intakta jaktinstinkter. ;)) Inte heller hade jag upplevt ensamheten innan Trixie flyttade in som jobbig, men det var nog först när hon dök upp med all sin tillgivenhet och kärlek som jag insåg hur ensam jag hade varit innan. Att ha en lättskött orm är väldigt enkelt, bara du först ser till att terrariet uppfyller behoven av gömställen i olika värmezoner, och skaffar en timer till elektroniken. Du kan gott åka iväg några dagar bara du ser till att det finns tillräckligt med rent vatten. Med en katt funkar det ju inte riktigt på samma sätt, men å andra sidan är den enkel att ta med sej i en korg istället.

Så ja, det är viktigt att verkligen veta vad man ger sej in på innan man skaffar ett husdjur, även om man inte har några garantier för att inte livssituationer plötsligt kan förändras. En hund som tidigare bott i hus kanske aldrig trivs i en höghuslägenhet, utan skäller för minsta lilla ljud i trapphuset. Då är det kanske bättre både för hunden och människorna om den kan adopteras till ett hem som passar den bättre. Som sagt, ibland händer sånt som man kanske inte haft med i beräkningen tidigare, men huvudsaken att man inte bara skaffar ett husdjur på ett infall, utan att man verkligen förstår vilket ansvar det innebär, och för hur lång tid framåt.

Om du av olika orsaker inte har möjlighet att skaffa ett husdjur som sällskap så kan du kanske göra en god gärning och hjälpa någon annan som behöver hjälp med hundpromenader? ♥

 

Att mata småfåglar är ju också som att ha sällskap, även om fåglarna inte är inne i ditt hem.  Nu är det ju verkligen högsäsong att hjälpa dem överleva vintern! Jag läste nyligen om hur viktigt det är att alltid ta bort det där gröna nätet som omger talgbollar ifall man väljer att bjuda på dem, och se till att det säkert hamnar i roskis (soporna) och inte i en hunds mage, där det gör stor skada och lidande. Nätet syns ju inte på röntgen, så det kan förutom hundens fysiska smärta även göra skada i hundägarens plånbok innan problemet är lokaliserat och bortopererat. Så minns det, bort med alla gröna plastnät från de köpta talgbollarna, eller så gör du egna talgbollar av betydligt hälsosammare råvaror? Ett tips är att köpa lite söta kaffekoppar på loppis som man stöper hemgjord fågelmat i, och sen knyter man ett band genom koppens öra och hänger upp på lämpligt ställe. Har du ett träd på gården kan du hänga upp många koppar, kan bli hur snyggt som helst dessutom, och småfåglarna tackar! ♥

Du kan även göra gott för djuren på annat sätt, om du känner för det. Här är en nonprofit organisation som ligger mej väldigt varmt om hjärtat: Family Earth – For animals. For nature. For you.

→Eller så skaffar du en krukväxt att vårda ömt, så mycket bättre för din hälsa än tinder, speciellt om du tröttnat på alla narcissister som sprattlar omkring på olika dejtingappar i väntan på sin nästa fix! Låt det inte bli du! ;))

 

Dela gärna! ♥

 

Ps. Om du vill läsa fjolårets julkalender som innehöll varningssignaler för att hjälpa dej känna igen en narcissist tidigt, redan på första dejten, så hittar du Lucka 3 (2017) här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.