På begäran ska jag ta upp något som många kommit i kontakt med, men som man sällan vill tala högt om eftersom skammen att ha låtit sej luras är så stor.

De flesta som rör sej på sociala medier har säkert råkat ut för att de fått vänförfrågningar från någon de inte alls känner, och medan vissa automatiskt ignorerar dessa så finns det ganska många som accepterar vänförfrågan, kanske för att personen på bilden ser attraktiv ut och mottagaren är öppen för nya bekantskaper? Rör man sej dessutom på dejtingsidor / datingappar så är risken ännu större att man börjar korrespondera med någon som inte alls har rent mjöl i påsen.

 

Kvalitetstid med en av mina närmaste vänner.

Häromdagen när jag fikade med en av mina närmaste kom det på tal, och hon sa att hon har svårt att förstå att någon faktiskt skickar pengar till någon de träffat på nätet, som de aldrig ens träffat. Och ja, även om jag själv aldrig skulle göra det, så kan jag faktiskt förstå hur det kommer sej att vissa låter sej luras och trillar i den fällan.

 

Låt mej förklara: På samma sätt som en narcissist kan lura in ett byte som tror att han/hon träffat sin själsfrände så kan en bedragare på nätet använda precis samma taktik. Först är det en fas av Love Bombing, där charmören förutom att dränka den andra i kärleksfulla meddelanden även flitigt använder sej av knepet “future faking” där hen målar upp en fantastisk framtid de ska ha tillsammans. Som “future faking” säger så är det bara “framtids-fusk”. Charmören har inte den minsta intention att någonsin infria dessa planer, utan de används bara för att du ska svälja betet och gå med på att hjälpa hen ur den knipa som plötsligt kommer att uppstå. För var så säker, mitt i den mest romantiska kärleksbubblan så händer det plötsligt något, och du är ju den enda som kan hjälpa, genom att skicka pengar. Det kan handla om allt från påstådda arresteringar, allvarliga sjukdomar som kräver dyr läkarvård, eller visum och flygbiljetter, det är bara fantasin som sätter gränser. Det gemensamma är oftast att pengarna ska skickas via Western Union, och till någon med ett annat namn än den du tror dej lärt känna.

En ensam person som längtat efter tvåsamhet, och som under en intensiv tid lyfts till skyarna av någon som äntligen dykt upp i hens liv och lovat guld och gröna skogar, gör nästan vad som helst för att inte framtidsplanerna ska gå i kras. Och tro mej: många av dessa bedragare är otroligt skickliga, och det är inte ens säkert att det ligger endast en person bakom ett visst konto, utan högst troligt är det en organiserad brottslighet där det är olika personer som håller liv i otaliga falska profiler, som vet exakt vilka knappar de ska trycka på.

 

Vad gör man då om man träffat någon på nätet som verkligen väckt ens intresse, och man vill veta om det är en nätbedragare?

Jo, det första du kan göra är att göra en omvänd bildsökning på t.ex TinEye.com

Du sparar först personens profilbild på din mobil eller dator, och laddar upp den på sidan. Därefter ser du om den bilden återfinns på något annat ställe på internet. Kanske dyker den upp som en Facebook profil, till en person med ett helt annat namn än din nätfling, och då är det lätt att dra slutsatsen att något inte är som det ska. Har du “tur i oturen” så kanske du även hittar bilden på en sida som kallas male-scammers.com om det är en man på bilden, eller en sida som kallas stop-scammers.com om det är en kvinna på profilbilen, och då får du ett väldigt tydligt svar på din fråga, att du är utsatt för en bedragare, som förr eller senare kommer att försöka blåsa dej på pengar. Har du redan blivit blåst på pengar kan det finnas en chans att få dem tillbaka, men sannolikheten är kanske inte så stor, men dra ditt strå till stacken och skicka in bevis till sidan för att varna andra.

 

Här är vad allt man får tillgång till om man väljer att uppgradera till “guld” på male-scammers.com Ursäkta bildkvalitén! 😉

Du kan även göra så att du registrerar dej som medlem på nån av dessa sidor, helt gratis, och får då tillgång till deras galleri på tusentals bedragare samt en hel del annan information. Om du är angelägen om att kunna använda sidans effektiva sökverktyg (vilket rekommenderas om du inte vill leta efter en nål i en höstack) så kan du uppgradera dej till “guldmedlem”, vilket kostar 15,95 USD per månad, tills du väljer att avsluta. Själv har jag enbart gratis silver-medlemsskap eftersom jag mest kikat in av nyfikenhet, inte för att söka på något specifikt namn, specifik stad, e-postdress eller utdrag från romantiska kärleksbrev. Men. Jag tror absolut att det är pengarna värt ifall man är ute i online-dejting-djungeln och snabbt vill få saker och ting bekräftat ifall den egna intuitionen inte är tillräckligt stark. När jag kikat runt på sidan har jag förstått att många hittat identiska kärleksbrev och dokument som de trott varit skrivna unikt för dem, och jag förstår den sorg och besvikelse de känner när de hittar dessa och inser att allt är en bluff! Jag ser nämligen likheten väldigt tydligt i hur dessa bedragare agerar, om än organiserat, och hur exet jag levde med opererade. Det var chockartat i slutet av relationen när jag insåg att han, medan vi var förlovade och sambo, skickade samma “romantiska” trams och samma låtar av Lisa Ekdahl till otaliga kvinnor bakom min rygg. Förutom förnedringen man känner är skammen stor att erkänna att man blivit lurad, så jag förstår verkligen att det är ganska tyst om de som faktiskt betalat stora summor till sin nätromans, samtidigt som jag tycker det är viktigt att vi lyfter upp det faktum att det är vanligare än vi tror. Förutom den ekonomiska smällen är ett brustet hjärta inget någon önskar sej!

 

Som vanligt ska man minnas att det alltid finns narcissistiska typer som älskar att hämnas på människor som nobbat dem, så därför finns det tyvärr även personer på dessa sidor som inte alls hör hemma där, utan som är hederliga människor som hamnat dit för att någon vill förstöra deras liv. 

 

Några avslutande tips för att vara bättre rustad för online-dejtande:

 • Be om ett telefonnummer där du kan ringa upp och personen faktiskt svarar.
 • Vid eventuellt telefonsamtal, finns det en brytning som inte stämmer överens med den påstådda nationaliteten?
 • Be i ett tidigt skede att ni ska Skypa, eller prata via Face Time, där du tydligt kan se den andra personens ansikte. Ta gärna en skärmdump.
 • Om personen i fråga påstår sej befinna sej utomlands på arbetsresa, be honom/henne ta ett foto av sej själv med en dagstidning på det hotellet. Väcker det kravet irritation eller ilska så är inte den personen värd din tid överhuvudtaget.
 • Lägg märke till om er korrespondens är i linje med den tidszon hen påstår sej befinna sej i.

 

Har du själv råkat ut för någon nätbedragare? Har du egna tips om hur man genomskådar dem i tid? Eller har du tips på andra bra sidor där man kan kolla upp misstänka bedragare? Dela gärna med dej av dina egna erfarenheter i kommentarsfältet. Tillsammans är vi starka! ♥

 

Dela gärna! ♥

 

 

6 reaktioner till “På begäran: Internetbedragare, Romance Scammers, och hur man avslöjar dem!

 1. Jag fick en meddelandeförfrågan av en John en gång. Jag hade tråkigt och svarade. Jag var Guds svar på hans högsta önskan, han var militär på kompani X i Afghanistan. Jag drog det hela en bit och besvarade all his love bombing å var väldigt tillmötesgående utan att lämna ut nåt extra. Han skulle minsann begära permission för å besöka mig. Lycklig var jag ju naturligtvis över denna ståtliga man. 😀
  Nån dag senare fick jag meddelandeförfrågan av Mike. Jag godkände även den och kas kumma, han var också officer på kompani X i Afganistan å tyckte också jag var Guds svar på hans längtan efter kärlek.
  Vilket dilemma här..två vackra militärer som var hopplöst förälskade i mig.
  Å Mike skulle också begära permission för att komma till mig.

  Men nu blev det problem, biljetter. De hade inte tillgång till sina egendomar i Afghanistan utan bara lite pengar att röra sig med och om jag kunde låna lite pengar åt dem tills de kommer hit så då skulle de givetvis returnera mina pengar med marginal plus att de skulle ha med sig guldsmycken som present åt mig.
  Alldeles fantastiskt! ❤
  Men nu e jag ju så ekonomisk..och ärlig…så jag kände ju att jag var tvungen att berätta för John att jag också är förälskad i hans armékamrat Mike å samma berättade jag åt Mike om John och jag bad dem inte vara osams utan samarbeta istället. Jag sände gruppmeddelande åt dem båda och berättade att DE var Guds svar på mina problem och att jag var skyldig ryska maffian så mycket pengar att jag längtar tills de kommer med mina guldsmycken så jag får panta dem å eftersom de skulle båda komma så e det billigare att samåka. Jag önskade dem välkomna å att jag har en stor famn de får krypa in i sen.

  Jag vet inte riktigt om de svängde fel vid korsningen i Bennäs, men jag har int hört eller sett av dem sen dess. :/

 2. Dock vill jag ännu tillägga att jag tycker det är beklagligt att det finns otroligt många kvinnor som faller för smicker som andra direkt känner igen är bullshit. Både på nätet å i verkliga världen. På mina resor har jag sett så många kvinnor falla för strand- och barpojkar och betala mycket pengar då de 1. riskerar hamna i fängelse, 2. de själva eller nån familjemedlem e svårt sjuk , 3. de har ett företag som e skyldig pengar, 4. de behöver pengar till biljett å visum för att hälsa på dig eller nån annan orsak. Å de här pojkarna..på turistorter och på nätet är så otroligt duktiga på att prata och involverar till och med familjer i sina scams å e helt fantastiska skådespelare.
  Så otroligt ledsamt för såna som drabbas både emotionellt och ekonomiskt. 🙁
  Jag har sett dessa scams så otroligt många gånger och pratat med en del som gör dem också, så jag känner ofta igen mönstret/spelet direkt jag ser det, men vissa e nog exceptionellt duktiga på det.

  1. Ja, eftersom vissa varken har empati eller samvete så har de inga som helst problem att ljuga, och eftersom pulsen inte stiger på en psykopat när hen ljuger så går det så smidigt och obehindrat.
   Visst är det tragiskt oavsett att folk går på teatern, hur skickliga de än må vara. Man borde ha som regel att genast nån begär pengar så klickar man på ”blockera”. Lättare online än på medelhavets stränder med några mojitos under strandklänningen… 😏

 3. Precis så här är det för mig nu. Jag blev störtförälskad I en vacker general i US army. För ett år sedan. Jag skickade mycket pengar. Sen spolade han mig när jag inte ville betala mer. Nu är han åter den man jag ger min kärlek till och idag på väg att låna pengar för att han ska ha råd att äta. Jag är så hjärntvättad men förmår inte lämna honom. Jag har försökt intala mig att blocka men kan inte. Jag är ett victim. Naiv och tokig. Alla varningstecken och red flags viftar jag bort.

  1. Ja du är hjärntvättad. Du behöver psykiatrisk vård .Det fick jag efter 10 mån i klorna på en amerikansk general i damaskus. Han var så skicklig att ge mig romantik och kärlek. Jag älskar honom än. Dom pratar om att “bli frisk” att sluta vara naiv. Men blir man fri från kärleken till den som upptar mitt sinne mitt hjärta och min själ 24 timmar per dygn. ??? Jag förlorade pengar tog lån. Mitt hjärta blödde för stackarn som var i Syrienkriget.
   Nu skriver jag en bok om detta. Världen måste få veta hur vi mår i dessa scammers grepp. Snälla sök hjälp. Samtal sterapeut. gå också till polisen. Ta dig ur. Läs på nätet om nigerian romancescammers. Dom är välorganiserade kriminella och helt kallhamrade inför dina känslor. Min vän lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.