Det är som ett hjul som snurrar hårdare och hårdare ända tills det till slut lossnar eller går sönder. Som en vansinneskarusell du helst inte vill vara del av, så långt ifrån det vackra du förväntade dej få uppleva när du steg ombord på det du trodde var ett stabilt pariserhjul.

Skywheel Helsinki, 2017. Fin upplevelse, trots höststormen… ;)) // Bild från min privata instagram @oasenprana

Istället för att behagligt luta dej bakåt och njuta av den vackra utsikten så befinner du dej plötsligt åksjuk i mardrömmarnas karusell som aldrig stannar för att du ska kunna kliva av, och du mår inte bara dåligt av farten utan också av det faktum att du är nedspydd både av egna och andras spyor. Mysigt?? Nej verkligen inte, men det är ingen överdrift när jag påstår att det är än värre att leva i narcissistens hjul av galenskap. Låt mej beskriva i fyra punkter hur det narcissistiska galenskapshjulet tar sej uttryck.

 

  1. Idealisering / Love Bombing. Det här är den inledande fasen när du blir uppvaktad och lyft på en piedestal, fasen när du blir lovad guld och gröna skogar. Det här är fasen när du verkligen tror att ni är själsfränder och ämnade för varandra. Du svävar på de rosa molnen och kan inte minnas att du någonsin skulle ha varit lyckligare. Hen är väldigt intensiv i sin uppvaktning och kidnappar din hjärna fullständigt.
  2. Devalvering. Det här är fasen när du plötsligt börjar känna dej ensam, vilket inte är konstigt eftersom du ofta blir behandlad som luft, eller så blir du kritiserad för precis allt du gör. Det märkliga är att du blir kritiserad för just de egenskaper som du prisades för under idealiseringen. Plötsligt behöver hen väldigt mycket egentid för att tänka så ni tillbringar ibland kvällar och nätter på olika håll, för att hen behöver space. Att hen är ensam för att tänka kan du glömma, hen behöver space från dej för att hen har fullt upp att Love-bomba någon annan. Här läggs även mycket krut på att smutskasta dej bakom din rygg. Läs gärna om Triangulation HÄR,
  3. Dumpning. Helt okänsligt blir du brutalt dumpad för någon annan och hen behandlar dej med en sådan kyla att du blir rent av chockad över hens beteende. I detta skede är goda vänner guld värda men risken är stor att du redan distanserat dej från dem sedan narcissisten tidigare viskat osanningar om dem i dina öron så du känner dej extremt ensam nu, som om hela ditt liv slagits i spillror. Kanske har du tappat förtroendet för tidigare vänner/väninnor efter att narcissisten påstått att de försökt förföra hen, något som visserligen kan vara sant, men ofta är det regelrätta lögner just för att vända dej mot dina vänner. Kanske har narcissisten försökt förföra din bästa vän men fått nobben tillsammans med en utskällning, och vad passar bättre då än att vända er mot varann? När narcissiten har en ny (även offentligt) så skulle man kunna tro att hen är nöjd med det och låter dej vara ifred men så är sällan fallet, vilket leder oss till punkt fyra.
  4. Hoovering. Tiden från det att du blir dumpad tills hen försöker suga in dej igen i vansinneskarusellen varierar från några timmar till några år, allt beroende på hur pass mycket beundran och uppmärksamhet hen får från sin nya huvudkälla till “narcissistic supply”. Du kan läsa mer om hoovering HÄR. Hen kommer inte att sky några medel för att få en reaktion från dej. Målet är oftast att påbörja en ny omgång, vilket betyder att du får uppleva en ny period av idealisering & love bombing, med nya löften om en lycklig framtid tillsammans. Om du inte faller i den fällan så kommer hen troligtvis att försöka göra dej svartsjuk så bli inte förvånad om din mobil plötsligt bombarderas med skärmdumpar av flirtiga, intima konversationer hen har med otaliga andra kvinnor/män, inklusive bilder på deras profiler. Möter du även det med enbart tystnad så kan du vänta dej nästan vad som helst; skuldbeläggning, förlöjligande & hot. Om du däremot väljer att interagera igen med narcissisten så kan du förvänta dej en ny omgång av idealisering, devalvering och dumpning, men minns att för varje ny runda så blir övertrampen och kränkningarna grövre.

Det finns självklart undantag, fall där partnern inte ens hunnit uppleva devalveringsfasen innan dumpningen, eller andra fall där dumpningen aldrig sker annat än att det är ett stort bråk som inte sällan inkluderar missbruk och/eller otrohet. Vad jag hoppas förmedla till dej är insikt om mönstret som alltid kommer att upprepa sej, om och om igen, och det blir bara fulare för varje omgång, oavsett om det handlar om att hen ska lämna sin man/fru (som inte förstår honom/henne så som du gör ;))) eller söka hjälp för sitt missbruk. Som sagt, att en narcissist skulle bli fri från missbruk är ungefär lika sannolikt som att du skulle ha sju rätt på lotto och hitta en nål i en höstack på en och samma dag. Läs gärna mer om det i julkalenderns största lucka, nummer 24. 

Som medsyster i flera olika stödgrupper, och som bloggare här, får jag ta del av många andras berättelser  och den ena överträffar ju den andra, inte minst i dumhet. Vi ömmar alla för olyckssystrarna/-bröderna som ännu inte fått upp ögonen för vilka typer de öppnat upp sina hjärtan för men man kan inte tvinga någon annan att se det uppenbara så länge hen själv bara vill se det bästa i någon. Man kan leda en häst till vattnet men man kan inte tvinga den att dricka… ♥ Det ger både styrka och befrielse att ventilera med andra som upplevt liknande och även om det är djupt tragiskt vad många levt med så kommer stunderna när vi skrattar hjärtligt, inte minst åt det faktum att de alla beter sej nästan identiskt åt, ändå tror de själva att de är de mest unika som fötts till denna värld. När det gått tillräckligt lång tid efter att man stigit av vansinneskarusellen så har även världen runt omkring slutat spinna hysteriskt, man står stadigt på marken och njuter av livet igen! ♥

 

Dela gärna! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.