När vi tänker tillbaka på vår skoltid så minns nog de allra flesta av oss vilka flickor det var som såg till att ständigt omge sej med ett litet harem som möjliggjorde att de fritt kunde välja offer som hänsynslöst skulle frysas ut ur gemenskapen, gärna samtidigt som det fjäskades inför lärare för att själva bli deras absoluta favoriter. Just de där riktigt falska typerna som utan minsta lilla betänklighet hugger folk i ryggen utan att blinka. I förra veckans inlägg Ulvar i fårakläder, känner du igen dem? så tar jag upp skillnaden mellan öppna och dolda narcissister, liksom intelligenta och ointelligenta, och även om det inlägget självklart gäller både manliga och kvinnliga narcissister så tänkte här jag lyfta fram vissa aspekter när det gäller kvinnliga narcissister.

Harley Quinn eller Kent-fan-pic? #dåsomnuföralltid //Bild från min privata instagram @oasenprana

Om vi går tillbaka till skolgården så tror jag att de flesta som någonsin tillbringat sina dagar i en skola kan skriva under på att medan pojkarnas mobbning ofta sker öppet genom högljudda glåpord och knuffar och slag så är det betydligt svårare att nysta upp och bevisa vem som egentligen gjort och sagt vad när det gäller flickor, speciellt som mobbningsledaren ofta spelar sin oskuldsfulla änglaroll när lärarna ser. Om vi tänker oss att pojkarna ofta har ett öppnare, “mindre intelligent” sätt att utföra mobbning på och flickorna gör det i det fördolda med utstuderad grymhet så kan vi kanske dra slutsatsen att flickorna är falskare och därmed giftigare, eller hur? Det finns flickor med änglalika utseenden som alla lärare bara älskar, som låtsas vara god vän med alla, men som på sin fritid i det fördolda sitter och smider djävulska planer med den våldsammaste mobbar-pojken i skolan och styr upp vilken flicka han ska trakassera -för hennes höga nöjes skull, bara för att hon njuter av att se andra flickor lida utan att någon skugga skulle falla på henne. Ja, att en skugga faller på henne vet vi ju så klart, “dom där uppe” missar ju inget (som Benny Rosenqvist berättat om de gånger vi samtalat), men kanske inte av omgivningen just där och då.

När man pratar om skillnaden mellan kvinnor och män med narcissism så säger statistiken att av alla diagnosticerade narcisssister så är endast 25% kvinnor. Dock menar många att även om dessa siffror säkert stämmer på pappret så är de troligen väldigt missvisande av den enkla orsaken att kvinnliga narcissister, psykopater och sociopater ofta får andra diagnoser istället som t.ex. borderline, just för att den som diagnosticerar har svårt att lägga en psykopat-diagnos på en kvinna. Själv har jag träffat på en hel uppsjö med olika narcissistiska kvinnor genom åren att jag har svårt att tro att de skulle vara färre till antalet än männen, det är bara det att de kommer undan med så mycket mer, precis som de mobbande tjejerna på skolgården som de en gång var.

Det finns även en personlighetsstörning som kallas histrionisk personlighetsstörning, och den störningen kan både kvinnor och män ha även om det är nästan bara kvinnor som får den diagnosen. Männen med samma kriterier blir ofta diagnosticerade med narcissistisk personlighetsstörning istället, så därav stora olikheter i statistiken. Många har dessutom flera diagnoser som överlappar varann, men vi ska minnas att det bara är ett fåtal av alla narcissister som ens blir utredda & diagnosticerade, än mindre rätt diagnosticerade. Jag kan tänka mej att det inte är någon barnlek att sitta fast i klorna på en kvinnlig narcissist/psykopat/sociopat som har starka histrioniska drag eftersom de är överteatraliska, sexuellt utmanande och har enormt behov av uppmärksamhet. Drama Queen & Attention Whore är slanguttryck för denna personlighetsstörning som även kallas “hysterisk och psykoinfantil personlighetsstörning”. Det är min övertygelse att det är ett större mörkertal på män som lever med en narcissistisk partner än kvinnors mörkertal. Det är rent av hårresande att lyssna på män som delar med sej av sina erfarenheter och vissa av dem hävdar att de känner igen sina flickvänner/fruar i rollfiguren Harley Quinn i filmen Suicide Squad.

Själv lät jag mej övertalas av en väldigt påstridig kvinna till en relativt lång road trip bara några få veckor efter att hon hysteriskt hade skrikit “Jag dödar dej om du inte genast svänger om!!” till sin man när vi var ombord på deras båt. Roadtrippen blev en väldigt grotesk uppvisning av histrionisk narcissism som kulminerade under resans gång. Vid flera tillfällen satt jag häpet och tänkte “you can´t make this shit up” (man kan inte ens hitta på sån här skit), och även om hon fick för sej att jag helt säkert var avundsjuk för att hon var gift så kan jag lova att den enda orsaken att jag eventuellt såg dämpad ut när hon pratade med sin man i telefonen var att jag noterade hur otroligt respektlöst hennes tonfall var mot honom och att jag tyckte så synd om honom som var/är gift med ragatan i fråga! Hon är annars inte den första kvinnan som fått för sej att jag är avundsjuk på hennes äktenskap när det istället handlat om att jag känt sorg för de inblandade. Man kan tydligen ha väldigt olika syn på vad kärlek innebär. Du kan läsa om resan i inlägget Hon gav mej ett helt nytt kapitel till min bok!

Jag vill påminna om det jag redan sagt tidigare att jag varken är läkare eller att jag skulle tro mej ha rätten att diagnosticera någon! Jag vill öka medvetenheten kring ett enormt samhällsproblem så vi kan lära även barn och unga att känna igen och skydda sej mot blodtörstiga ulvar i fårakläder istället för att få sina liv förstörda genom att naivt tro att alla är goda innerst inne och att vi måste ge alla en chans, eller flera. Hur som helst, DSM-V tar upp åtta drag, varav minst fem av dem ska uppfyllas för att diagnosen histrionisk personlighetsstörning ska ställas enligt DSM:

 1. Känner sej obekväm när hon inte får uppmärksamhet.
 2. Tendenser till opassande sexuellt eller provokativt beteende när personen interagerar med andra.
 3. Instabilt känsloliv och ytliga känslouttryck.
 4. Överdriven användning av sitt eget utseende för att locka till sej uppmärksamhet.
 5. Talar överdrivet dramatiskt och detaljöst.
 6. Överdriver sina känslouttryck, uppvisar ofta ett teatraliskt och överdramatiserande beteende.
 7. Lättpåverkad.
 8. Missuppfattar ofta icke-intima relationer som intima.

Det finns så klart vissa andra omständigheter kring personen som spelar roll vid en eventuell diagnostik. Trots att dessa kvinnor vanligen värderar sin egen sexighet väldigt högt har de ofta en väldigt låg självkänsla, inte sällan med inslag av olika typer av ätstörningar där den vanligaste varianten är bulimi. Även internetberoende är vanligt förekommande. Bland personer med hypersexuell störning är det vanligare med histrionisk personlighetsstörning än bland allmänheten. Enligt min uppfattning förekommer det även sexuellt hämmade kvinnor och män bland de histrioniska, även om de är i klar minoritet.

Vad jag även vill ta upp när vi pratar om kvinnliga narcissister är att de sällan drar sej för att lägga krut på att sprida osanningar för att sabotera andra kvinnors vänskapsrelationer. Döm om min förvåning när jag så sent som för några veckor sedan fick höra helt apropå att en kvinna i min bekantskapskrets hade nämt åt någon att hon och jag “inte kommit så bra överens tidigare”, och jag inte hade en susning vad det hela ens skulle ha handlat om. Missförstå mej inte: Jag är helt fine med att inte alla tycker om mej, jag är helt fine med att folk tar bort mej som vän på facebook eller avföljer mej på instagram. Nemas problemas what so ever!! Jag rensar ju själv ganska friskt mellan varven, vissa meddelar jag att de gått över mina gränser, andra slösar jag inte ens den energin på och det är för mej en självklarhet att alla andra har samma rättighet att rensa fritt efter eget behag. Men. När någon påstår att vi “inte kommit så bra överens tidigare” och jag inte har annat än enbart positiva minnen av vår bekantskap så blir jag ju lite nyfiken på vad den fnurran på tråden handlat om, den som gått mej helt förbi. Att det finns kvinnor med egon stora som hus är ingen nyhet, att jag undviker att ha dem i min närmaste krets är ett medvetet val för mej, och hämnden för att jag håller mina gränser för folk som försöker utnyttja mej är tydligen att deras eget agg gentemot mej ska projiceras för att vända gemensamma bekanta emot mej?! Sanningen kommer alltid fram, förr eller senare, och jag upplever det väldigt uppfriskande varje gång man sticker hål på bubblor av lögner, på en sekund är de puts väck på samma sätt som trollen spricker när de kommer ut i dagsljus. ;)) ♥♥♥

Så… ifall vi känner varann och du hört av någon “shaman” eller något “medium” att jag har något emot dej, och jag aldrig har talat om för dej rakt ut att jag inte vill ha mer med dej att göra, så kan du vara ganska säker på att det är ren och skär lögn. Vill du så kan du ju fråga mej privat. ;)) Om du däremot var en sån där falsk tjej redan på skolgården som spred osanna rykten om folk bara för att skapa drama så gör dej inte besvär, inte heller om du hör till de “väninnor” som antingen försökt eller HAR legat med nån av mina tidigare, dåvarande partners bakom min rygg, eller t.o.m. rakt framför min näsa så kan du låta bli, jag är nämligen INTE intresserad av att återuppta nån som helst relation med dej.

Det handlar inte om att jag är långsint och inte kan förlåta/vända blad/gå vidare -Nej, det handlar om att jag helt enkelt inte har utrymme i mitt liv för folk som visat mej sina rätta färger tillräckligt tydligt på ett mindre smickrande sätt.

Det spelar inte heller så stor roll hur “oskyldiga” eller grova övertrampen varit, när jag sett tillräckligt tydligt att någon inte går att lita på så stänger jag den dörren helt enkelt.

Jag tror att många människor umgås med folk som de inte mår bra av att umgås med, men de gör det ändå eftersom de är så obekväma med att vara ensamma. Det här gäller alla typer av relationer, inte bara parförhållanden. Själv föredrar jag mitt eget sällskap fram om att hänga med någon bara för att inte behöva vara ensam, då avstår jag hellre. Visst njuter jag varje gång jag får äta brunch med väninnorna, eller när vi träffas på café, men det är för att jag genuint gillar dem och för att vi oftast har väldigt inspirerande samtal i positiv anda. Visst fanns det en tid i mitt liv när jag var ensam mer än vad jag själv tycker är hälsosamt, men det är mer eller mindre oundvikligt under perioden som man rensar bort “vänner” som bara har en som pausmusik när de är uttråkade, du vet den sorten som bryr sej fullständigt skit i dej om det inte är för att de vill ha lite snaskiga detaljer från ditt liv att servera som underhållning på deras nästa parmiddag -middagar som du aldrig blir inbjuden till men där alla vet allt om dej innan kvällen är slut. Såna “vänner”.  Det är som med Feng Shui, man måste rensa bort skräpet först innan ny frisk energi kan strömma in i ens liv, så var inte rädd att stänga dörren för energitjuvar även om de är de enda “vänner” du har just nu. Gör plats för det nya, det är du värd. Kom ihåg: Man blir som man umgås!! ♥

Vill du läsa mer om kvinnliga narcissister så håll utkik på bloggen, det blir fler inlägg om ämnet inom kort, avrundar här för idag.

Dela gärna! ♥

Uppdatering: Ps. Jag vet inte varför FB’s delningsstatistik inte syns för detta inlägg, men delat har det tydligen blivit många gånger eftersom det är ett av de mest lästa inläggen. Har hänt flera inlägg att delningsstatistiken är blank, trots att många delat. Hur löser man det?

13 reaktioner till “Den kvinnliga narcissisten: världens giftigaste rovdjur?

 1. Har precis lyckats bli av med en “väninna” av detta slag. Tröttnade rejält på hur hon manipulerade för att få framställa sig som peffektionismen själv på min bekostnad. Efter alla fejkade situationer som planerats enbart för att kunna få mig att komma i dålig dager och ge bilden av mig som en avundsjuk och misslyckad individ, vilket var hennes önskade tänkta mål, fick jag nog.

  1. Grattis till att du gjort dej av med henne! 🌸 Eftersom dessa typer är fullständigt gränslösa så är det upp till en själv att sätta gränser och sluta umgås. Att de skulle erkänna vad de håller på med finns inte på kartan.
   Jag kommer snart att skriva ett nytt blogginlägg, på begäran, om vad man ska vara uppmärksam på när det kommer till vänskapsrelationer. Vilka ska man vårda och vilka ska man dumpa. Hoppas den ska bli givande för dej att läsa!

 2. Hej!
  Vet inte riktigt var jag ska börja men…..efter att ha upptäckt att min mor är narcisst så föll ganska många pusselbitar på plats. När ens förälder nedgör sina barn, spelar ut dem mot varandra så relationerna blir spända och det skapar avund….Ja det är allt annat än lätt. Har hela mitt liv undrat vad som felat henne. Har hela livet brottats med att försöka tycka om henne, men mest hatat henne, fram och tillbaka vilket i sig skapat dåligt samvete och skuld och skam. Narcissten har bara ett syfte och det är att få andra att må dåligt. Och hon har lyckats med oss alla syskon att få en låg självkänsla, lågt självförtroende, hon har regerat som en drottning i familjen och pratat skit om allt och alla…..Ja listan kan göras lång.
  Nu när jag vet vad som är felet jobbar jag med att stärka mig själv…henne kan jag inte förändra. Jag har vettig omgivning som jag kan lita på och be om hjälp när så behövs. När man har blivit utsatt för en narcissist, som är psykisk misshandel, lär man sig att välja vilka som är hälsosam för en själv. När jag möter människor med lika energi som min mor så känner jag det direkt och vet att denna människa mår inte bra och jag går inte in i samtal med denne, man lär sig sortera både med val av omgivning och att gå in eller inte i diskussioner.
  Livet med henne har varit ett helvete. Nu har jag brutit relationen och är fri. Den enda som är viktig nu är jag själv.

  1. Hej Marie, tack för att du delar med dej! Det är fruktansvärt att ens föreställa sej vilket helvete ni tvingats växa upp i, så ledsen för din och dina systrars skull!
   Det är ju nästan så att man sen i något skede utvecklar nån form av ”superkraft” där man nästan omedelbart kan genomskåda nya narcissistiska bekantskaper på nolltid, speciellt när man gjort slut med medberoendet. Vad jag menar är att man blir nästan som en vandrande lögndetektor med nolltolerans för bullshit (ursäkta språket ;)).

 3. Bra gjort att du bröt med henne! Det ska du inte ha dåligt samvete för. Man ska inte behöva ta emot skit från någon,inte heller från ens föräldrar. Jag har själv haft en mamma som gjorde allt för att knäcka mig, och även råkat haft så kallade vänner som haft denna störning. Det enda som finns att göra åt detta problemet är att avsluta all kontakt. Så du har gjort helt rätt!

 4. Tack för din beskrivning av kvinnliga narcissister! Googlade och hittade din blogg, väldigt värdefullt.
  Har fått en (sannolikt) narcissistisk kvinna i min närhet, rättare sagt min partners ex-fru. Han lämnade henne pga. mig. Det har nu gått två år, hon träffade en ny man direkt, men det jag märkte direkt var att man inte lämnar en narcissist ostraffad…
  Hon gör allt för att skuldbelägga, hämnas, störa osv. Där vi befinner oss nu är att jag sedan en tid inte längre kan åka dit med mina barn och sedan en vecka kan inte jag heller åka dit. Hon dyker upp oanmäld och kräver att få komma in i huset (skrek åt mig hysteriskt senaste gången). Hon använder barnen som medel för att störa oss och pratar illa om oss inför barnen.
  Nu gav vi henne besked om att hon är välkommen in i huset i fortsättningen, men att hon får meddela innan hon kommer och inte skälla och skrika när hon kommer dit.
  Därmed blev hon av med sin chans att komma dit med syftet att göra mig obekväm eftersom vi nu signalerade om att det är okej att hon kommer.
  För mig var detta ett test för att se om resultatet visade på narcissism och resultatet visade sig direkt. Hon blev tokarg, skrev långa meddelanden till min partner, påminde honom om att han ska känna skuld, vilken självisk och ond person jag är osv. Vi tillmötesgick hennes krav på att komma in i huset, men det innebar också att vi tog över kontrollen vilket hon såklart inte klarade av.
  Min partner har berättat att hon inte ville att han tog på henne under deras relation, hon ansåg nämligen att han enbart tog på henne av egoistiska skäl, inte för hennes skull. Kan intyga att han är en enormt kärleksfull och varm person. Har läst att denna syn på intimitet är typiskt för narcissister?
  Hur hanterar man en sådan person? Är helt förtvivlad:-( (vilket hon vill att jag ska bli givetvis). Vi måste backa i vår relation pga henne och varken jag eller barnen kan åka dit eftersom hon är så aggressiv (tänder på alla cylindrar samtidigt, exploderar och skriker). Det blir aldrig lugnt i vår relation. :-/

 5. Det finns en enda sak att göra, och den enda som är rätt. Ignorera allt från hennes sida, inklusive struntprat och eventuella hotelser, som är narscissistens typiska försök att kunna styra andra, och stäng sedan av henne på alla plan. Att inte bli bekräftad och bli fråntagen den önskade reaktionen, som är avsikten, är en mardröm för en sådan person. Visa inga tecken på att hon lyckas få dig att må dåligt, det nöjet är hon inte värd.

  1. Tack snälla du. Det svåra är att jag är en högkänslig person samt har PTSD, så när hon bara dyker upp i huset så hinner jag inte ens tänka utan paniken är ett faktum. Får panikångest och börjar skaka kraftigt i kroppen. Önskar så att jag inte brydde mig utan bara kunde hälsa och sedan ignorera henne. Jag vet att det är enda vägen fram, men vad gör man när paniken redan är i full gång när jag står öga mot öga med henne, helt utan förvarning?

 6. Kan du försöka få någon som kan vara ett stöd för dig i de situationerna? Du kan annars begära kontaktförbud för henne hos polisen! Jag har själv haft problem med en sådan person och vet hur hemska dom är. Kontakta polisen och säg att du vill ha ett kontaktförbud, bryter hon mot det begår hon ett brott. Det blir i så fall problem för henne själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.