Ska man leva ett ljuvligt liv så kan man inte ha en narcissist i sin omedelbara närhet! Vissa blogginlägg tar mer på krafterna att skriva än andra, och även om det är viktigt att sprida kunskap om jobbiga saker så känner jag att jag även behöver balansera upp det hela, inte minst för att synliggöra hur mycket lättare livet blir när man inte längre lever med en narcissist. Jag ser nämligen många som lider men som inte riktigt vågar ta steget och klippa de sista banden, av rädsla för det okända att leva ensam, att sluta umgås med de gemensamma vännerna som inte fattar vad det handlar om. Jag vill påstå att den rädslan är slutprodukten av all den hjärntvätt som narcissisten psykat dej med för att du aldrig ska ha modet att tro på dej själv och din egen förmåga igen, för att du för alltid ska hållas försvagad och lättmanipulerad, för att hen ska kunna känna sin makt över dej. Jag önskar verkligen att du kunde se hela den stora vida världen som ligger öppen för dej bara du har modet att stiga ut ur den där lilla förkrympta unkna boxen som hen tryckt in dej i!

 

Snöbollsbuske & Lupiner. Juni 2018.

Jag har själv varit där, mentalt instängd i en pytteliten box om vilka alternativ jag hade i den senaste relationen. Där och då så mådde jag väldigt dåligt, hade svårt att se en utväg, gick omkring som på äggskal och gjorde allt jag kunde för husfridens skull. En ljuvlig ängel kom till mej och sa just de orden till mej, att hon ser att jag är instängd i en liten låda och att jag inte kan se allt vad som finns utanför den boxen innan jag kliver ur den. Jag litade på hennes ord, jag såg både omtanke och kärlek i hennes blick när hon talade till mej. Hon erbjöd mej hjälp och jag tog emot den, vilket var ett av de absolut bästa beslut jag någonsin gjort!

Nu i veckan, ungefär 2,5 år senare, hälsade jag på hemma hos henne. Vi hade en underbar eftermiddag tillsammans i hennes ljuvliga trädgård som bjöd på en sån blomsterprakt att jag häpnade, i sällskap av både fyrfota familjemedlemmar och kvittrande småfåglar som alla njöt av grönskan i solskenet. Hon bjöd på salt paj bakad med kärlek och en läcker cappuccino ute på terassen, och jag kände en sån harmonisk glädje, en tacksamhet över den sinnesfrid som numera är mer regel än undantag. Livskvalité. Ingen som stressade mej med kryptiska meddelanden för att få mej förvirrad, ingen som spelade på mina skuldkänslor för att jag skulle få dåligt samvete, ingen som låtsades befinna sej i ett psykiskt sammanbrott för att jag skulle tvingas bryta upp redan vid ankomst, ingen som fick min hjärna att i rädsla se de värsta tänkbara scenarier spelas upp för mitt inre. Bara ett underbart harmoniskt lugn. Ett lugn som lät mej vara närvarande där och då och verkligen njuta av stunden, vara genuint lycklig. Som grädde på moset var jag inbjuden till övernattning hos en annan ljuvlig varelse som bor i närheten, det gick ingen som helst nöd på mej under den magiska nymånen innan sommarsolståndet och ordet harmoni var med mej som en röd tråd under hela utfärden. Så tacksam för fina vänner som kommit in i mitt liv sedan jag valde att kliva ur den där sunkiga lilla asken jag aldrig hörde hemma i!

♥♥♥

Hur får man till det? Det är bara du som kan göra valet för dej, men vet att du kan inte börja läka så länge som du är tillgänglig för narcissisten, du måste helt enkelt välja NO Contact (eller Grey Rock om ni har gemensamma barn). Så länge du tillåter hen ha tillgång till din energi så kommer du förmodligen alltid sitta som på nålar och aldrig riktigt kunna slappna av och leva ett harmoniskt liv. Man bränner ut sej med mindre, oavsett hur ens jobbsituation ser ut. Jag ser även de som tror att räddningen är att snabbt hitta en ny kärleksrelation, men tro mej, den genvägen blir nog en senväg, för innan du på riktigt gjort ditt inre arbete (vilket inte går i en handvändning fastän du skulle äga ett magiskt trollspö) så kommer du att hamna i liknande relationer även om du vid första anblick tycker att de är helt annorlunda. Och nej, jag förringar inte din smärta på något sätt. Jag vet själv av egen erfarenhet hur djävulskt ont det gör men när plåstret väl ska väck så knyck bort det snabbt så besparar du dej ett utdraget lidande och många värdefulla år. Läs gärna En VARNING till Dej & Better safe than sorry: se till att skydda dej själv!

 

För ett par veckor sedan inföll WNAAD WorldNarcissisticAbuseAwarenessDay och eftersom jag redan en månad tidigare hade anmält mitt intresse och kryssat de dagarna i min kalender så innebar det maraton-lyssnade för min del, och jag måste säga att det var väldigt intressant och givande. Eftersom jag inte visste om jag skulle hinna/orka lyssna på alla 18 intervjuer så lyssnade jag i en viss prioriteringsordning där jag valde att spara de jag kände till sedan tidigare till sist. Jag passade även på att ta min Nokia 3310 i användning för att spela in intervjuerna på ett minneskort så jag kan lyssna på dem igen, för det var verkligen mycket att ta in på en gång. Jag tänkte dela med mej av några guldkorn som jag skrev ner i mitt anteckningshäfte, och sedan tänkte jag också lista de olika experterna och rubrikerna för deras intervju ifall nån vill ha tips på namn att googla.

 • “First Golden Rule: Once You Know, You Go!!” //H.G. Tudor  (fritt översatt: Den första gyllene regeln: när du vet att hen är en narcissist, gå därifrån!! Spelar ingen roll vilken typ av personlighetsstörning hen lider av, så länge beteendet är kränkande så har du ingen orsak att inte gå!)
 • “First Fight Club Rule: Don´t tell the narcissist he/she is a narcissist!!” //Tara J. Palmatier (fritt översatt: … Berätta inte för narcissisten att hen är en narcissist!! Det kommer inget gott ur det eftersom du med ett sånt uttalande triggar narcissistens raseri och hen kommer senare att beskylla dej för att vara narcissist -utan undantag.)
 • Du vet att du börjat läka när du i vissa stunder klarar av att skratta åt vilka patetiska krav narcissisten ställde på dej, eller hur hen betedde sej. Även om ämnet är mycket allvarligt och stundvis livsfarligt så finns det något befriande i att kunna skratta åt elände tillsammans med andra som upplevt liknande.

 

Nedan följer en lista på alla intervjuer (i den ordningen jag lyssnade på dem) ifall du vill ha tips på vettiga källor när det kommer till narcissism, för jo, det finns en hel massa rappakalja om ämnet ute på nätet, så tro inte alltid på allt du läser, speciellt inte på de som påstår att din och Guds kärlek kan “bota” narcissisten, att du bara behöver tro och älska lite mer. Det är annars sånt som missbrukas inte minst i religösa och andliga kretsar.

 1. Dr. Michelle Stevens: The only way is through.
 2. Sandra Brown, MA, Author: The personality science of why you´re targeted.
 3. Sandra Brown, MA, Author: What your therapist needs to know in diagnosing you.
 4. Tiffany Ketterman, LPC, CADCI, MA, MPA.: You are not a narc magnet: the four keys to ending intergenerational patterns of narcissistic abuse.
 5. William Brennan, MED. LMHC. CAP.: The role of spirituality in Narcissistic Abuse Recovery.
 6. Bree Bonchay, MSW, LCSW.: Conquering your cognitive dissonance & Toxic relationship relaps prevention.
 7. Athena Moberg, CPC.: Trauma-informed self-care.
 8. Jennifer Young, LMHC. CCTP.: A-Typical PTSD symptoms that result from pathological relationships.
 9. Sherri Renner, JD (LawYou.org): Paving the pathway: Law, money & tech suggestions as you prepare to leave an abusive relationship.
 10. Hilary Jacobs Hendel, LCSW, Author: Why can´t I shut off my mind? Working with emotions for greater calm & peace.
 11. Matthew Pappas, CLC, CPNLP. (BeyondYourPast.com): Overcoming anxiety as a trauma survivor.
 12. H.G. Tudor, Author: Why you can never guarantee getting the narcissist to do what you want.
 13. Dr. Guy Macpherson, Ph.D.: Raising trauma awareness & Empowering new trauma workers.
 14. Dr. Rhonda Freeman, Neuropsychologist Ph.D.: The brain and the behavior of pathological narcissists & common neuro-reactions to their victims.
 15. Dr. Tara J. Palmatier, Psy.D. Clinical psychologist, Author (Shrink4men.com): Narcissist Fight Club: The only way to win is NOT to play.
 16. Angie Atkinson, CLC.: Healing, Self Esteem, and personal power after narcissistic abuse.
 17. Meredith Miller, CLC, Author: Unsubscribing from the narcissists reality & owning your reality.
 18. Lisa Romano, Breakthrough life coach, Author: Codependency & childhood programming.
 19. Melanie Tonia Evans: How to release your trauma and heal for real from narcissistic abuse.

 

Där hoppas jag att du hittar sånt som resonerar med dej, oavsett var du befinner dej just nu. Även om jag har meddelanden som ligger i min inkorg och väntar på svar, som jag lovat återkomma till vid tillfälle, så måste jag ta hand om mej själv just nu, vilket innebär att jag fortsätter som de senaste dagarna: Brunch med väninnor, filmkvällar, café-besök, spontana utfärder, glassdejt på stan, picknick på stranden, kattunge-gos, lunchträffar och mer vila än innan, vilket jag verkligen behöver just nu!! ;))) Jag chillar på some mellan varven men orkar inte alltid läsa alla artiklar som skickas till mej i pm. Ta det inte personligt om du ser mej online och jag inte genast (eller aldrig) svarar på meddelanden, men jag försöker leva som jag lär, vilket innebär att jag inte kan vara tillgänglig för alla, alltid. Bara för att jag är singel betyder inte det att jag är öppen för att chatta, så att. Jag vill också passa på och tacka för all feedback, era ord värmer!! ♥

Jag vill även passa på att önska alla fina en underbar midsommar, var rädd om dej och ta ingen skit!! ♥ Minns att midsommar/semester är liksom födelsedagar och julen högtider som narcissisten gärna vill förstöra för hen klarar inte av att se andra ha roligt och trivas tillsammans. Även om julen är avlägsen så kan du, om du vill, gå tillbaka i arkivet och läsa lucka nummer 24 i julkalendern för att läsa om hur det kommer sej att narcissisten dricker så mycket under dessa högtider, och varför narcissisten aldrig kommer att bli fri från sitt missbruk oavsett vilken klinik hen lägger in sej på. Sorgligt men sant, men vill du leva ett lyckligare liv så måste du våga ta av dej dina rosa solglasögon och se verkligheten som den är, gör upp en exit-plan och gå! Bara du kan välja för dej, men jag lovar: Livet är så mycket bättre när det levs narcissistfritt!! ♥

 

Dela gärna! ♥

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.