Ibland undrar folk vad det är för skillnad på narcissister, psykopater & sociopater, och min uppfattning är att alla psykopater & sociopater är narcissister, men inte alla narcissister är psykopater eller sociopater, det beror bara på hur långt till höger man befinner sej på skalan som jag nämner HÄR.

“Flaggstångslinan utanför Kennedys enorma hus i Cape Cod smattrar i vinden. I köket står Joseph Kennedy. Han har precis ätit en skinksmörgås och med tungan slickar han i sig en bit senap som fastnat i mungipan. Med tanke på vad han har gjort tidigare under dagen är det obegripligt att han överhuvudtaget har någon aptit. Han går fram till fönstret, drar ner persiennbladen med pekfingret och ser hur hans fru, Rose Kennedy, kör in genom grinden och parkerar. Försiktigt släpper han upp persiennerna och ställer sej och diskar. Det känns tryggare så. Då slipper han åtminstone se hennes blick. Han hör hur hon kliver in i köket och i ögonvrån ser han hur hon slänger kappan över en stolsrygg. Det är nu han berättar vad han har gjort och så fort han har sagt det som behöver sägas så går han ut ur rummet. Han poängterar att de aldrig mer ska diskutera detta igen. Rose Kennedy sjunker ner på en stol. Hon gör korstecknet och ber en bön. “Det kanske var lika bra”, intalar hon sej själv. Det som har hänt är följande:
På senare år har deras dotter blivit alltmer vild. Hon har fått okontrollerbara utbrott och ställt till med scener. De har dessutom märkt att hon rymmer ut på nätterna och träffar killar. Vad skulle hända om hon blev gravid? En sådan skandal har de helt enkelt inte råd med. Därför hade de pratat igenom saken och idag har Joseph Kennedy ensam tagit beslutet. För familjens bästa. Tidigt på morgonen hade han övertalat dottern att följa med till Wingdale Psychological Facility. Där blev hon pressad av två läkare att ta lugnande medel. När hon blev tillräckligt följsam spännde de fast henne vid en brits och skar av hennes nervbanor mellan pannloben och resten av hjärnan. De slutade i katastrof. Istället för att bli lugn och foglig hamnade hon på en treårings nivå. Hon skulle aldrig mer lära sej prata. Hon skulle aldrig mer kunna gå. Samma dag blev hon placerad på ett hem och denna novembermorgon 1941, då hon var 24 år gammal, var sista gången hon träffade sin pappa. Han besökte henne aldrig. Hennes mor hälsade på henne först 20 år senare. Dottern dog, efter ett långt liv på olika institutioner, den 7:e januari 2005, 86 år gammal.” // Text & bild från Instagram @historiekistan

Om du inte redan läst Min syn på narcissism #1 & Min syn på narcissism #2 så gör det gärna om du vill veta mer om min uppfattning om ämnet, för som jag sagt tidigare, det finns massor av uttalanden om narcissism ute på nätet men det betyder inte att allt är allas sanning, och var och en har visserligen rätt till sin egen uppfattning. Vi är inte här för att diagnosticera eller peka ut någon, utanför att sprida kunskap. Dessvärre är det väldigt vanligt att de som verkligen lider i giftiga relationer är så bortkollrade och vilseledda att de varken vet ut eller in av allt som basuneras ut, speciellt propagandan som kommer från den manipulativa partnern som framhåller sej som Gud den Allsmäktige.

Jag lyssnade häromdagen på en väldigt intressant intervju med Michael Cross och tror att jag höll med om det mesta han uttryckte och hans sätt att förklara skillnaden på en psykopat och en sociopat var verkligen klockren för att den var så enkel att begripa: “Föreställ dej att du måste åka iväg ett tag och du är orolig över att lämna din 17-åriga dotter ensam hemma så du ber din vän se efter henne under tiden du är bortrest. Om din narcissistiska vän är en sociopat så kommer han, om han vill, att våldta din dotter, om han är en psykopat så kommer han, om han vill, att förföra henne.” Man kan fråga sej vilket som är värre eftersom psykopaten är den som anses farligare. Med detta sagt så menar jag inte att förringa en våldtäkt, inte på något sätt, men att bli förförd av en psykopat leder till större lidande på sikt eftersom hen är betydligt mer beräknande och ibland även sadistisk till sin natur. Ett annat exempel Michael Cross gav var att sociopaten kan misshandla och slå ihjäl sin partner när sinnet rinner över, medan en psykopat kan sitta och hålla god min medan hen sakta och tålmodigt förgiftar partnern som bara blir sjukare och svagare, för att till slut dö. Att bilden av psykopater som Hollywood målat upp inte stämmer håller jag också med om: Istället för att sitta ensam i någon mörk källare och klippa ut ord ur tidningar för att skicka kryptiska hotbrev så sitter de i företagens ledningsgrupper eller i regeringen. De med lägre intelligens är betydligt klumpigare med sina lögner och blir genomskådade rätt fort så de når sällan de högre positionerna i samhället utan återfinns lägre ner i näringskedjan.

Man ska även minnas att det är väldigt ovanligt att dessa typer skulle bli diagnosticerade, och än mindre rätt diagnosticerade. Det finns en uppsjö av olika störningar och när vi pratar om de som uppvisar väldigt starka narcissistiska drag så skulle de sannolikt få flera olika diagnoser som överlappar varandra ifall de skulle bli korrekt diagnosticerade. Eftersom de ljuger obehindrat så lyckas de ofta lura sej igenom både det ena och det andra och det är precis här det blir så fruktansvärt obehagligt när det kommer till tragiska vårdnadstvister när psykopaten får vårdnaden om barn som bara ska utnyttjas, antingen som maktmedel mot den andra föräldern eller så rent sexuellt. Inte sällan både och. Att pedofiler finns och existerar vet väl alla, och har du läst så här långt så har du säkert räknat ut vilka sorts typer av störda människor det är som ger sej på försvarslösa barn…  Typer som varken har empati eller samvete och som dessutom hela tiden måste söka nya kickar, inte minst genom sexuellt våld som ett maktmedel.

Som sagt, det är sällan dessa typer blir diagnosticerade, vi söker inte heller diagnoser men vi måste lära oss att känna igen kännetecknen på ett narcissistiskt beteende så vi kan skydda oss själva och våra barn. Av de som blivit diagnosticerade med en narcissistisk personlighetsstörning, ofta till följd av något brott, är 75% män och 25% kvinnor. Michael Cross menar att den statistiken är missvisande, att kvinnliga psykopater ofta felaktigt får andra diagnoser.

Det tar i genomsnitt 7 försök för partnern att lämna narcissisten, om hen alls kommer levande ut. I Finland är det ca 20 kvinnor per år som dör av närståendevåld, och då finns det ännu ett mörkertal eftersom inte alla dödsfall blir utredda som närståendevåld eller ens mord. Se dej själv som väldigt lyckligt lottad om du blir dumpad av narcissisten, även om ditt hjärta blivit fullständigt krossat. Släpp aldrig in hen i ditt liv igen, för det blir bara en ny upptrappad nivå av galenskap när den tillfälliga smekmånaden är över. Läs gärna här om Hoovering. Kränkningarna blir bara grövre efter varje förlåtelse du gett. Att det är svårt att stå emot beror på Trauma-bonding & Stockholmsyndromet.

Sök stöd hos de som vet vad det innebär, lyssna inte på råd av folk som inte har en aning om hur narcissister fungerar i det fördolda, även om de vill dej väl. Råd som är goda i normala relationer kan vara rent av livsfarliga om de tillämpas när en narcissist är inblandad.

Jag vill även påpeka här att vi alla har vissa narcissistiska tendenser, det är helt normalt att man uppvisar några av de “oskyldiga” varningssignalerna utan att nödvändigtvis vara narcissist. Många kopplar ihop t.ex. selfies med narcissism, att de som ständigt lägger upp bilder på sej själva skulle vara narcissister, och även om så kan vara fallet så behöver det inte betyda annat än att personen i fråga har ett enormt bekräftelsebehov (vilket narcissister oftast oxå har). Jag känner en riktig hardcore narcissist som aldrig bytt profilbild eller lagt upp en endast selfie (mej veterligen) under de år vi varit fb-vänner så där plockar han inga narcissist-poäng även om de rasslar in högljutt med diverse olika missbruk och det som utåt sett verkar vara en väldigt sorglös glamourös livsstil. Själv lärde jag mej redan för många år sedan i terapi att inte anklaga den andra människan för dennes tillkortakommanden, utan istället berätta att jag blir sårad av hens beteende. Det tycker jag verkade vara en bra metod för att kommunicera utan att skuldbelägga den andra parten så jag började uttrycka mej med “Det blir väldigt svårt för mej att…”, “Jag blir ledsen när du säger att…” “Jag mår dåligt när du…” istället för att säga något i stil med det tydliga man annars säger i ett riktigt gräl: “Du beter dej som ett svin!” Det låter väl inte vidare non-violent, eller hur? Men visst tusan rann det över för den andra parten i alla fall, som ilsket försökte härma mej med en tillgjord röst “Jag, jag, jag!!! Tänker du någonsin på någon annan än dej själv?!!” Så ja, jag vet inte. Det är ju tydligen lätt att bli beskylld för att vara väldigt egoistisk också när man försöker lösa konflikter utan att beskylla den andra för att vara ett svin… Ibland är det faktiskt slöseri med energi att ens försöka.

Ett litet tips på vägen: Om din terapeut tycker att du ska försöka förklara för någon med starka narcissistiska drag hur ledsen du blir när hen behandlar dej illa, för att förhoppningsvis väcka hens sympati eller empati; Byt terapeut!! Leta reda på någon som VET hur narcissistiska trakasserier tar sej uttryck i verkliga livet. Misstänker du dessutom att din terapeut själv är narcissistiskt lagd så sluta gå dit, annars stjälper det mer än det hjälper. Otaliga är de narcissister som söker sej till yrkesroller där de har möjlighet att känna sej både mäktigare och smartare än alla andra och psykvården är inget undantag, tyvärr. Jag är övertygad om att vi även i vårt land haft otaliga människor drogade och inspärrade på mentalsjukhus fast de egentligen inte hör hemma där, att sånt skulle inte förekomma om vi inte hade narcissistiska psykopater med examen i psykiatri.

Jag håller även med Michael Cross när han säger att vi måste lära oss hur psykopater tänker för att vi ska förstå världen som den ser ut idag: Why It’s Important to Understand How Psychopaths Think  “Psychopathic Traits Are Common Among The Elites In Politics And Industry”

En annan väldigt bra intervju, väl värd att lyssna på! Inte bara beskriver den 10 röda flaggor, den ger även väldigt bra förklaringar till bl.a. trauma-bonding som jag nämnde tidigare i inlägget. Återkom gärna när du har 60 minuter att avvara och lyssna på den, kanske något att ha i hörlurarna när du är ute och skottar snö? Michael Cross intervjuar Donna Andersen och här verkar de inte göra någon större skillnad på psykopater & sociopater:  10 Signs You’re Dating A Sociopath. Donna Andersen Interview.

Önskar dej en riktigt skön söndag! ♥

 

Dela gärna! ♥

 

 

2 reaktioner till “Min syn på narcissism #3

  1. Ordagrant vad jag också fick höra när jag för första gången provade jag-budskap med min mamma: JAG JAG JAG, DET ÄR BARA DU SOM RÄKNAS!

    1. Sorgligt och tragiskt! Ibland kommer man kanske till en punkt när man inser att det är klokast att inte ens försöka kommunicera, och bara acceptera “förlusten” av en relation, även om det gör ont. Hur man sörjer familjemedlemmar som fortfarande lever är snudd på tabu i samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.